U slučaju eskalacije sirijskog konflikta, kineska mornarica ide pod komandu Rusije

NA_VODI_kina01Kineske pomorske snage, koje se nalaze u basenu Sredozemnog mora, spremne da se potčine komandi ruske Ratne mornarice u slučaju američkog napada na Siriju.

Prema informacijama koje je objavio tviter nalog War Time, kineski borbeni brodovi koji se nalaze u Sredozemnom moru dobili su naređenje, da se u slučaju ratne eskalacije u ovom delu sveta, pretpočine komandi ruske Ratne mornarice. Ovo praktično znači, da eventualni američki udar po ciljevima u Siriji, neće moći da prođe bez aktivnog učešća i Vojske NR Kine.

Isti izvor je objavio i informaciju da je ruska Crnomorska flota prešla u režim pune borbene gotovosti, kao i dobar deo jedinica koji u svom sastavu imaju startegijske bombardere. Naime, prema tim navodima, iz ruske avio-baze Mozdok poletela je grupa bombardera Tu-22M3 i odletela u pravcu Irana. Pre nekoliko dana na prostor Sirije prebačeni su i specijalni protiv-podmornički avioni I-38 Novela.

Sa druge strane, radarski kapaciteti koji su postavljeni u Siriji, registrovali su snažnu aktivnost specijalizovanog izviđačkog aparata Boeing P-8A Posejdon, na par stotina kilometara od Latakije.

Ovaj avion sa evidencijskim brojem 168439 intezivno osmatra sirijske teritorijalne vode i kopnenu dubinu, na potezu od Tartusa pa sve do Latakije.

Na širem prostoru istočnog Mediterana je primećena i avio-cisterna KC-10A, koja ima zadatak da lovačko-bombarderskoj avijaciji obezbedi logističku podršku u snabdevanju gorivom.

Izvor: Southfront