Tereza Mej je, bez odobrenja Parlamenta, poslala podmornice ka Siriji – napad se očekuje večeras

Prema podacima lista „Daily Telegraph“, britanskim podmornicama naloženo je da se pokrenu ka dometu za raketni udar na Siriju, pošto se napad Amerike i njenih saveznika protiv režima Bašara el Asada očekuju već tokom današnje večeri.

Podmornice iz Velike Britanije poslate su na liniju sa koje mogu da se lansiraju krstareće rakete za vazdušne udare na snage lojalne Asadu u Siriji.

Naredbu je navodno izdala premijer Velike Britanije Tereza Mej, koja je pozvala svoje ministre na hitan sastanak kako bi razgovarali o tome kako će Britanija odgovoriti na hemijski napad prošlog vikenda u Dumi.

Britanski list napominje da Mej još nije donela konačnu odluku o tome, ali ističe da premijerka želi da britanske snage budu sposobne za brzo delovanje.

„Daily Telegraph“ navodi, pozivajući se na neimenovane izvore u britanskoj vladi, da Britanija „čini sve što je potrebno“ kako bi mogla da ispali krstareće rakete „Tomahawk“ iz podmornica protiv vojnih ciljeva u Siriji.

Prethodno je Bi-Bi-Si javio da je Mej donela odluku, da bez odobrenja Parlamenta odobri učešće Velike Britanije u vojnim operacijama, kao odgovor na dešavnja u Siriji tokom vikenda.

Ovi izveštaji usledili su nakon upozorenja američkog predsednika Donalda Trampa Rusiji i Siriji da se „pripreme“ za raketni napad. Tramp je naglasio da će napad biti izveden bombama koje će biti „dobre i nove“.

Izvor: AGENCIJE