KADA POČINJE? Ruski avioni u Mediteranu četiri puta nadleteli američki razarač, koji je krenuo ka Siriji

NA_VODI_amerika_rusija02Danas su ruski borbeni avioni najmanje četiri puta preleteli iznad američkog razarača USS Donald Cook, koji se nalazi u vodama istočnog Mediterana.

Ovo je objavio turski list Hurriyet, navodeći da se USS Donald Cook približio na samo sto kilometara od sirijske luke Tartus, u kojoj bazu imaju i ruski ratni brodovi.

Nešto ranije je Washington Examiner, sa pozivanjem na „izvore u Pentagonu”, objavio da je taj američki razarač napustio bazu na Kipru i „uputio se prema Siriji”. Ukazao je takođe da USS Donald Cook nosi 60 krstarećih raketa „Tomahawk”.

Značaj ove vesti nije samo u novom rusko-američkom opasnom vojnom približavanju.

Iranski novinar Babak Tagvaj, koji ima pristup informacijama iranske vojne obaveštajne službe, objavio je da se USS Donald Cook na 100 kilometara od Tartusa i bezmalo 90 kilometara od Tripolija.

Tagvaj je upozorio: „Vrlo je moguće da će američki razarač svojih 60 “Tomahawk” raketa lansirati noćas na ciljeve u Siriji. Ruske avione nisam video, ali pretpostavljam da će se pojaviti ukoliko SAD svoju akciju ne budu koordinirale sa Moskvom”.

USS Donald Cook je 2014. – u vreme krimske krize – u vodama Crnog mora imao bliski susret sa ruskim bombarderom SU-24 koji ga je obleteo čak 12 puta.

U proleće 2016-te je USS Donald Cook imao isto takvo iskustvo sa ruskim avionima i u vodama Baltičkog mora.

Tada je državni sekreatar SASD Džon Keri tvrdio da je posada razarača imala pravo na otvori vatru na ruske lovce i mombardere koji su mu se približavali.

Donald Tramp je prethodno saoipštio da će u narednih 24-48 sati doneti odluku povodom ”hemijskog napada na grad Duma” i upitan da li su moguća vojna dejstva,naglasio: „Ništa nije isključeno”.

Izvor: FAKTI