Sava opasno brzo nadolazi, Dunav raste nešto umerenije

NA_VODI_poplava01Vodostaj Save u Beogradu danas je 473 centimetra, a prema prognozama stručnjaka iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), granica redovne odbrane od poplava, koja je na pet metara, biće „probijena“ već u četvrtak ili petak.

Da Sava brzo nadolazi vidljivo je i golim okom, i svi koji su se juče prošetali do Ade Ciganlije mogli su da vide da je pitanje časa kada će voda u marini preplaviti biciklističku stazu.

RHMZ objavio je da će se vodostaji na Savi kod Šapca u naredna dva dana približiti granici vanredne odbrane od poplava, a kod Jamene i Sremske Mitrovice granici redovne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg porasta.

Kada je Dunav u pitanju, on raste nešto umerenije – u Zemunu je trenutno na „koti 512″.

U petak bi Dunav trebalo da dogura do 545, odnosno pet centimetara ispod granice redovne odbrane od poplava (granica vanredne odbrane je na 650 centimetara), preneo je „Blic“.

Na Mlavi, Peku i Crnom Timoku vodostaji će tokom 18. i 19. marta biti u porastu i kretaće se iznad granica redovne odbrane od poplava.

Na gornjem toku Južne Morave vodostaji će tokom 19. marta biti u porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa, upozorio je RHMZ.

 

Direktor RHMZ: Nema opasnosti od poplava, ali neophodan oprez

U Srbiji za sada nema opasnosti od poplava, ali zbog najavljenih padavina i talasa poplava u regionu sve nadležne službe treba da budu oprezne i u pripravnosti, izjavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoga (RHMZ) Jugoslav Nikolić.

On kaže da je situacija u Srbiji pod kontrolom i da se ne očekuju “veći problemi“, kao i da je RHMZ izdao upozorenje o povećanju vodostaja na reci Savi s obzirom na trenutnu hidrološku situaciju u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

„Tokom sutrašnjeg dana očekujemo da vodostaj na Savi dostigne granicu vanredne odbrane od poplava, a da kod Sremske Mitrovice, Jamene i Beograda pređe nivo redovne odbrane od poplava. Ipak, ne možemo da kažemo da će biti poplava, ali moramo biti oprezni“, rekao je juče Nikolić Tanjugu.

Izvor: RTV