Opsesivno traganje za čuvenom poljskom podmornicom

na-vodi_orzel-podmornicaVinston Čerčil ju je opisao kao „najveću avanturističku priču koja je proistekla iz drugog svetskog rata“. Ipak, poslednje poglavlje sage o poljskoj podmornici Orzelu je i dalje obavijeno velom misterije koja godinama intrigira poljsku javnost.

Podmornica Orzel, što u prevodu znači „orao“, nestala je bez traga početkom leta 1940. godine, negde u dubinama Severnog mora. Posada je brojala 54 ljudi.

Podmornica je učestvovala u ratnoj patroli zajedno sa britanskom Kraljevskom mornaricom, a nestala je svega par meseci nakon što je načinila jedan od najećih mornaričkih podviga u istoriji.

U septembru 1939. godine, bez grafikona i većine naoružanja, Orzel je isplovio iz estonske luke u jednu od najopasnijih avantura: cilj je bio neprimetno stići do Velike Britanije, i to kroz nacističku teritoriju.

Orzel je svoju herojsku misiju započeo 8. septembra 1939. godine, nedelju dana nakon invazije Nemaca na Poljsku.

S obzirom na to da su nacisti velikom brzinom zaposeli gotovo sve poljske luke, Poljska nije imala drugog izbora nego da pošalje Orzel u na otvoreno more.

 

Tako se 1.473 tone teška podmornica, proizvedena u Holandiji, našla u luci u Talinu, prestonici tada još neutralne Estonije.

Međutim, estonske vlasti su, pod strahovitim pritiskom nacista, priveli posadu Orzela, ušli na podmornicu i zaplenili svo naoružanje, grafikone i navigacionu opremu.

Kapetan Orzela Jan Grudzinski je nekoliko momenata pre hapšenja uspeo da sabotira mehanizam za naoružanje, čime je uzrokovao previd Estonaca, koji su zaboravili nekoliko torpeda u podmornici, pomislivši da su sve odneli.

Iste noći, Poljaci su uspeli da savladaju dva čuvara, sekirama preseku kablove za dovod električne energije i ostave luku u potpunom mraku.

Ukrcali su se na svoju podmornicu, i punom brzinom zaplovili Severnim morem, upustivši se u rizično putovanje do Britanije, bez navigacije, grafikona, i sa svega par torpeda.

Grudzinski je na podmornicu stavio lažne oznake Švedske, koja je tada bila neutralna, u nadi da će tako skrenuti pažnju Nemaca sa Orzela.

Nakon 44 dana lutanja morskim dubinama, Orzel je nekim čudom uspeo da stigne do Velike Britanije, dospevši do obale Škotske.

Podmornica je tu provela nekoliko dana, sve dok tehničari nisu uspeli da osposobe radio i pošalju poruku britanskoj mornarici, koja ju je sa oduševljenjem dočekala.

Nakon toga, poljska podmornica je zajedno sa britanskom mornaricom učestvovala u ratu protiv Nemaca, a čak je uspela da potopi nemački razarač „Rio de Žaneiro“ prilikom invazije na Norvešku 1940. godine.

 

na-vodi_orzel-podmornica-1

Poslednji pokušaj Poljske da pronađe svoju izgubljenu podmornicu nije urodio plodom.

- Priča o Orzelu postala je maltene holivudska. Vlada veliko interesovanje javnosti sa konačnim epilogom sage o čuvenoj podmornici. Za mene, to je postala opsesija – rekao je Tomaš Stačura, pripadnik poljskog ronilačkog tima Santi, koji je predvodio potragu za podmornicom.

Između 2008. i 2017. godine, brojne poljske ekspedicije, kako privatne tako i državne, pretražile su područje Severnog mora gde je nestala podmornica, s nadom da će pronaći konačno mesto potapanja. Otkrili su olupine raznih drugih brodova, ali Orzel nije bio među njima i sudbina podmorniceće i dalje ostati misterija.

Severno more, u kojem je Orzel nestao, važi za najveće „groblje“ brodova i podmornica na svetu. Na njegovom dnu leži na stotine plovila potopljenih u dva svetska rata.

 

Stačura je oblast potrage ograničio prema pretpostavci da je podmornica potopljena usled „prijateljske vatre“, odnosno da je greškom ušla u britansko minsko polje, koje je obuhvatalo teritoriju od oko 50 nautičkih milja u Severnom moru.

U potrazi će učestvovati i britanski ribari, čije poznavanje tih voda može biti od izuzetnog značaja.

Dezmond King, vlasnik ribarskog broda „Čiftaun“, kaže da o i njegove kolege izuzetno dobro poznaju olupine na dnu mora iz prostog razloga.

- Te olupine su jedno od omiljenih staništa bakalara i vresa, koje pecamo. Vremenom smo naučili da ih do tančina raspoznajemo – kaže King.

Portal NA VODI