Olimpijac preživeo pad aviona, 47 dana na otvorenom moru i japanski logor

NA_VODI_brodolomnikLuis Zamperini bio je atletičar i to olimpijac, koji je na Igrama u Berlinu 1936. godine zauzeo 8. mesto na trci na 5.000 metara.

Ubrzo je usledio početak Drugog svetskog rata, a 1943. godine, američki bombarder B-24, u kojem su se nalazili pilot Rasel Filips, oružar Frensis Meknamara i kopilot Luis Zamperini, srušio se južno od Havaja.

„Zeleni stršljen“, kako su od milošte zvali svoj avion, pao je u okean usled iznenadnog kvara motora.

na-vodi_louis-zamperiniNekim čudom, sva trojica su preživeli pad, i završili su u okeanu, plutajući na delovima olupine aviona, osećajući kako ajkule kruže ispod njih..

Plutali su okeanom više od mesec dana, hraneći se albatrosima koje su lovili kada bi se ptice približile vodi. Nakon 33 dana na otvorenom moru, Meknamara je preminuo usled ogromne iscrpljenosti.

Konačno su osetili tlo pod nogama, ali…

Dve nedelje kasnije, 47. dana provedenog na gvozdenoj olupini aviona, koju je okeanska struja nosila ko zna gde, Zamperini i Filips pronađeni su na Maršalskim ostrvima, 2000 kilometara od mesta pada.

Međutim, nesreća u sreći bila je ta što su pronađeni od strane tada neprijateljske, japanske vojske. Odvedeni su u zarobljeništvo, gde su mučeni i u kojem su ostali do samog kraja rata, kada su ih savezničke snage konačno oslobodile.

Čudesna životna priča Luisa Zamperinija trajala je još mnogo godina, sve do 2010. godine, kada je preminuo u svom domu u Los Anđelesu, u 97. godini života.

Života, koji je bio sve samo ne običan, i koji je ovekovečen u bestseleru Laure Hilenbrand „Nesalomivi“, iz 2010. godine, koji je objavljen svega nekoliko meseci nakon što je čovek koji je inspirisao knjigu preminuo.

Ni Holivud nije ostao imun na Zamperinijev impozantan životni put, pa je tako snimljen istoimeni film o njegovom životu, sa akcentom na period iz Drugog svetskog rata.

Portal NA VODI