Ko je gospodar svetskog mora?

na-vodi_rusija-podmorniceVest o tome kako su se dve američke atomske podmornice zaglavile u debelom ledu na Arktiku, a koje su trebale da isplove i vežbaju raketni napad na Rusiju, samo potvrđuje da se najmoćnije države na svetu i duboko pod vodom pripremaju za eventualni međusobni sukob.

Snimak na kom se vidi kako mornari čiste led s podmornice mnoge je verovatno nasmejao, ali kad se zna da se većina američkih raketa sa atomskim glavama nalazi upravo na podmornicama i velikim brodovima, jasno koliko je sve to ozbiljno i opasno.

Amerikanci su proveravali spremnost svojih brzih podmornica klase “Los Anđeles” u zimskim uslovima, a snimci su objavljeni kao poruka da su oni prisutni i tamo gde je tokom većeg dela godine debeli led. Zauzrat, povremeno se pojave vesti o tome da se neka od ruskih podmornica neprimećeno “prišunjala” američkoj obali.

Nije tajna da Amerikanci imaju najmoćniju vojnu mornaricu na svetu zato što su svoju koncepciju zasnivali na tome da budu svetski žandarm. Rusija se posle raspada SSSR-a ograničila na to da njena mornarica brani samo svoje granice.

Komandant ruske mornarice Vladimir Koroljov je kazao ovih dana da će u bližoj budućnosti atomske podmornice “Jasen” i “Jasen-M” biti najveća snaga u ruskoj floti. Narednih godina mornarica će dobiti sedam podmornica “Jasen”, od kojih će šest biti urađeno po modernizovanom projektu 885M. Inače, “Jasen” su podmornice četvrtog pokolenja i sa njih se mogu gađati ciljevi ne samo na vodi i pod vodom, nego i na zemlji. “Jasen” može da se spusti na dubinu od 600 metara, a posada od 64 člana može da plovi bez pristajanja čak 100 dana.

Sredinom marta Amerikanci su saopštili da su dobili najnoviju podmornicu “Kolorado”, klase “Virdžinija”, koju oni s ponosom nazivaju tehnološkim čudom. Cena te podmornice je 2,7 milijarde dolara, a naoružana je sa 12 “tomahavka”. U avgustu 2017. Amerikanci su saopštili da nameravaju da do 2030. prave godišnje po dve atomske podmornice klase “Virdžinija” i jednu klase “Kolumbija”.

Šef strateškog komandovanja oružanih anaga SAD Džon Hajten je 9. marta kazao da najnovije rusko oružje o kojem je govorio predsednik Putin ne plaši Amerikance jer američke podmornice mogu raketama da unište celu Rusiju. Da podsetimo, Putin je govorio, između ostalog, i o 80 novih interkontinentalnih raketa, kao i 102 balističke rakete koje se nalaze na podmornicama.

Iako Putin ističe da Rusija ne namerava nikoga da prva napadne nego da želi da sarađuje, u Americi se stalno ponavlja priča o ruskoj i kineskoj opasnosti. U Moskvi to objašnjavaju željom određenih američkih krugova da opravdaju pred svojom javnošću stalni rast vojnog budžeta. Sredinom februara Trampova administracija je objavila projekat budžeta za 2019. od čak 686 milijardi dolara.

Još iz vremena SSSR-a, Moskva i Vašington su različito razvijali svoje atomske snage. Sovjeti su prednost dali pravljenju balističkih raketa koje su bazirane na zemlji, dok su Amerikanci već od šezdesetih godina smatrali da im je važnije da imaju veći broj raketa na podmornicama i brodovima. Ali već sredinom sedamdesetih godina Sovjeti su uspostavili paritet, a početkom osamdesetih su imali više raketa i atomskih bojevih glava na plovilima od Amerikanaca.

Kasnije je ruska vojna mornarica preživljavala teške dane, jer je u vreme velike besparice predsednik Boris Jeljcin tešio sebe da će on sa svojim “drugom Bilom” uspostaviti takve prijateljske odnose da nije potrebno uzaludno trošiti milijarde. Rapidno se smanjivao broj podmornica i nisu se pravile nove. Ipak, atomski balans se nije poremetio, jer su Rusi u to vreme pravili mobilne balističke rakete “topolj”.

Doktor Konstantin Sivkov, zamenik predsednika Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka, napravio je interesantnu analizu mogućnosti Rusije i SAD u kojoj potvrđuje kakvo je stanje i za kakvu se koncepciju opredelio Vašington, a za koju Moskva. Amerikanci su gradili nosače aviona i imaju ih 12, dok Rusi imaju samo “Kuznjecova”. Što se tiče ogromnih brodova, Amerikanci ih imaju šest puta više od Rusa. Ali zato Rusi imaju više običnih podmornica i brodova namenjenih za zaštitu svoje teritorije.

Većina sadašnjih ruskih podmornica je nasleđena iz SSSR-a. To su podmornice trećeg pokolenja klase “Kalmar” i “Delfin”. Modernizovani “delfini” nose rakete “sineva”, čiji je domet 11.500 kilometara. Nove podmornice “Jurij Dolgoruki”, zatim “Aleksandar Nevski” i “Vladimir Monomah” su napravljene po projektu “Borej” i četvrta su generacija.

Izvor: NOVOSTI