Kineski ribari ulovili morsku neman i odmah je odneli na pijacu

NA_VODI_kit_ajkulaKineski ribar Čai Čengzihu iznenadio se kada je iz svoje mreže izvukao divovsku ribu od dve tone. Kapetan ribarskog čamca nije znao da je reč o zaštićenoj i ugroženoj vrsti, pa ju je stavio na kamion i odvezao na pijacu, sa namerom da je proda.

- Kolege i ja smo povlačili mrežu iz mora kada smo primetili veliku rupu sa strane. Verujemo da je džinovsko biće probilo mrežu kako bi pojelo ribu koju smo ulovili – ispričao je ribar jednoj kineskoj televiziji.

Čai je pokušao da je proda u iznosu od 1.000 do 2.000 funti, ali su ga u tome sprečili službenici ribarskog društva iz Fudžijana.

- Kit ajkula je probala da pobegne iz mreže, ali je nakon nekog vremena uginula, pa smo odlučili da je zajedno s ostalim ulovom odnesemo na pijacu jer bi bilo šteta da je bacimo – rekao je Čengzihu.

Inače, kit ajkula je morski pas koji je zaštićena vrsta u Kini. Može biti dugačka od pet do deset metara, a ova koju su ribari ulovili bila je duga oko četiri i po metara, što bi značilo da je u pitanju mlađa kit ajkula.

Izvor: AGENCIJE