Čije je čudovište iz Loh Nesa?

na-vodi_nesiČuveno čudovište iz Loh Nesa, poznatije kao Nesi, predstavljalo je svojevremeno veliki problem Velikoj Britaniji.

Zvaničnici Nacionalnog istorijskog muzeja u Londonu čak su tražili i lovce koji bi im doneli leš čuvene Nesi. U pismu napisanom u martu 1934. neimenovani zvaničnik odgovarao je na pitanja o tome šta bi trebalo činiti u slučaju da se neko iz Škotske nađe “oči u oči” sa mitskim čudovištem.

“Ako ikad dođete blizu čudovišta, nadam se da nećete oklevati da ga ubijete na mestu i pošaljete nam leš u hladnjači”, stoji u pismu. “Ako nemate uslove, peraje, vilica ili zub su takođe dobrodošli”.

Ovaj neobični savet sada je i deo knjige “Britain’s X-traordinary Files”, knjige koja preispituje razne mitove i priče iz narodnog folklora.

Autor Dejvid Klark kaže: “Mnogi uticajni ljudi, uključujući i premijera, kao i čuvene prirodnjake poput ser Pitera Skota, verovali su da Nesi postoji i vršen je pritisak na Škotsku. Postojala je istinska briga da bi leš čudovišta mogao da završi u Londonu. Deluje da je osoblje Kraljevskog škotskog muzeja bilo svesno te pretnje i upozoravali su ljude na mogućnost da Nesi bude izložena južno od granice.

U pismu iz 1934. državni sekretar Škotske, ser Godfri Kolins je rekao: ‘Mislim da čudovištu ne treba dozvoliti da poslednje utočište nađe u Engleskoj. Takva sudbina bi sigurno škodila škotskom nacionalizmu, koji trenutno cveta zbog korisnog uticaja čudovišta’”.

Naravno, čudovište nikad nije pronađeno, a kada bi se to nekim čudom desilo i dalje se ne zna u čijoj nadležnosti bi bilo.

Portal NA VODI