Barba i „Grom“ čuvaju Gradišku

NA_VODI_grom01Već duže vreme brodić „Grom“, u vlasništvu kapetana u penziji Borisa Rađena Barbe, usidren je u neposrednoj blizini mosta u Gradišci. Zbog nabujale Save i rekordnog vodostaja, „Grom“ je protekle nedelje u jednom trenutku nadvisio čak i kej, trotoare i parkirane automobile. U svako doba dana i noći blizu brodića je Boris. Prati dešavanja na Savi i s društvom provodi penzionerske dane na brodiću.

Boris je od 1978. do 2008. bio kapetan rečnog broda „Oštrelj“. Sa njim i odabranom posadom vadio je pesak iz Save i drugih velikih reka.

- Plovio sam Savom od Siska do njenog ušća, zatim Dunavom do Đerdapa i skroz na sever, kao i Moravom i vojvođanskim kanalima. Otisnemo se s kopna i nema nas po 15 dana. Nosivost broda kojim sam upravljao bila je hiljadu tona – kaže Barba.

Ovaj vitalni penzioner, koji već jedanaestu godinu bez radnog vremena i obaveza provodi na Savi, kaže da su pravila rečnog saobraćaja rigorozna i da su se morala striktno poštovati.

- Bilo je teško u vreme niskih vodostaja, a još teže kada reke nadođu. I danas poznajem svaku „krivinu“ na Savi od Siska do Beograda. Mnogo smo materijala za kuće, zgrade i puteve dovezli, čini mi se da smo izgradili pola Bosne – kroz smeh priča Barba.

Boris kaže da je uvek imao odabranu posadu, uigran tim ljudi koji su do tančina poznavali i reku, ali i brodske mašine, elektriku i sve što je bilo potrebno. Družilo se i radilo.

- Kada smo posle pola meseca prilazili Gradišci i svojim kućama, obavezno sam na tri kilometra pred odredištem svirao tri puta. Jednostavno da kod kuće ne bismo zatekli nikakve neprilike. Sad vidim da sam bio u pravu – kaže Barba.

Boris sa svog brodića redovno prati situaciju na Savi. Kaže da ga je obradovala informacija da je posle višečasovnog stagniranja vodostaj opao.

- Kada bih znao koliko snega ima u brdima uzvodno, mogao bih da predvidim dinamiku opadanja nivoa vodostaja. Ali dobro je, izbegnute su katastrofalne poplave. Ovo treba da nas upozori na to da u mesecima koji dolaze popravimo sve ono gde je sada škripalo. Ima dosta stvari za korekciju. Od nasipa i kanala do rečnog korita – kaže šezdesetpetogodišnji rečni kapetan u penziji, koji je zbog života na reci zadržao mladalački izgled i duh.

 

Prati vodostaj

Proteklih dana Boris je pravovremeno informisao svoje sugrađane o nivou reke, o trendu kretanja vodostaja i eventualnim opasnostima. Kaže da se situacija smiruje, a konačan pad vodostaja Save ohrabruje.

A kada vodostaj opadne ispod 730 cm i budu ukunute vanredne mere, Boris će svojim „Gromom“ ponovo da krstari Savom, jer Sava je, kako kaže, njegov život.

Izvor: NOVOSTI