Usled topljenja leda na Grenlandu sve više se otkriva nekadašnja tajna američka baza

NA_VODI_grenland01Nekadašnja tajna američka nuklearna baza „Camp Century“ otkrivena je ispod leda na Grenlandu, zbog naglog topljenja lednika.

Projekt „Iceworm“ je bio kodno ime za tajni vojni program Sjedinjenih Država tokom hladnog rata, kako bi se izgradila mreža pokretnih lokacija mobilnih nuklearnih raketa pod ledom Grenlanda. Krajnji cilj postavljanja projektila srednjeg dometa ispod leda – dovoljno blizu da bi se pogodila meta unutar Sovjetskog Saveza – bila je veoma čuvana tajna. Da bi proučio mogućnost rada pod ledom, 1960. godine pokrenut je tajni projekat, poznat kao „Camp Century“. Nestabilni uslovi rada na ledu doveli su do zatvaranja projekta 1966. godine. „Camp Century“ je izgrađen 1959 godine, kada se baza nalazila na osam metara ispod nivoa leda.

Američka baza je bila predviđena za borbu protiv SSSR-a u mogućem nuklearnom ratu, jer se nalazio na samo stotinu milja od protivnika. Na teritoriji baze, osim vojnih objekata, nalazile su se prodavnice, bioskop, crkva i stambeni objekti za smeštaj dvesta vojnika.

Kamp je potpuno zatvoren 1967. godine zbog nestabilnog stanja leda. Postojala je opasnost rušenja jednog dela baze. Zbog toga je prebačena sva neophodna oprema, ali su ostali biološki i radioaktivni otpad.

Kamp u kojem se nalaze veoma toksični otpadi može se istopiti za nekoliko godina, piše „Dejli star“, pozivajući se na naučnike univerziteta u Torontu.

Portal NA VODI