Turski brodovi zauzeli italijansku naftnu platformu

Turski vojni brodovi koji učestvuju u manevrima u Sredozemnom moru blokirali su naftnu brod-platformu italijanske kompanije „ENI“ da dođe do svog odredišta kod obale Kipra radi početka potrage za gasom, izjavili su danas zvaničnici.

Kiparski ministar spoljnih poslova Janis Kasulides rekao je lokalnim medijima da je bušotina blokirana na putu južno od Kipra i da čeka dalje instrukcije od matične kompanije „ENI“.

Prema njegovim rečima, kiparske vlasti su u kontaktu sa kompanijom i italijanskim vlastima.

Zvaničnik „ENI“ rekao je da su platformu „Sajpem 12000″ zaustavili turski vojni brodovi i da su im zabranili dalje kretanje „jer će biti vojnih aktivnosti u ciljnoj destinaciji“.

- Platforma je izvršila naređenje i ostaće na istoj poziciji zavisno od situacije – kaže zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

Platforma je bila na putu da probuši probni izvor kod „Bloka tri“ i to je oblast jugoistočno od Kipra za šta je „ENI“ dobila licencu istraživanje ispod morske površine.

Kipar je 8. februara saopštio da su „ENI“ i njihov poslovni partner francuska kompanija „Total“ otkrili potencijalno značajne rezerve gasa u drugom bloku južno od ostrva.

Turska je protiv bušenja, navodećo da se time narušavaju prava kiparskih Turaka na prirodne resurse Kipra.

Izvor: AGENCIJE