Tender, za gradnju pristana kod Zemuna, u maju

NA_VODI_zemun_led_dunav02Na mestu gde su pre 200 godina pristajali brodovi na desnoj obali Dunava u Zemunu, u blizini današnjih restorana „Venecija“ i „Stara kapetanija“, tokom 2018. godine počeće izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa.

Buduće pristanište biće namenjeno putničkim brodovima do 120 metara dužine i 15 metara širine, a predviđena su dva dolfina.

Prema idejnom projektu, planirano ukrcavanje i iskrcavanje putnika i opreme odvijaće se preko pontona izrađenog od čelika, dužine 50 metara i širine 4 metara, dok će se projektovana prilazna konstrukcija kojom se ostvaruje veza obalnog dela i čeličnog pontona, sastojati iz tri identična pešačka mosta u čeličnoj rešetkastoj izvedbi. Pešački mostovi će se oslanjati na četiri oslonca, od toga dva fiksna i dva pontona koji prate oscilacije nivoa vode.

Izgradnja pristana sastavni je deo projekata koji previđa i izgradnju još pet pontona za rečni turizam, za šta je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo ukupno 130 miliona dinara.

Nedavno je završen tender za izradu projekta izgradnje zemunskog pristaništa, te bi u naredih nekoliko dana trebalo da bude doneta odluka o najpovoljnijem projektantu.

Kako je rečeno u Opštini Zemun, do maja bi mogao da bude raspisan i tender za izvođenje radova.

Podsetimo, predsednik Opštine Zemun Dejan Matić nejavio je da bi izgradnja pristana mogla da bude završena polovinom 2019.

Izvor: Ekapija.com