Slučaj „Bokeljska mornarica“ stigao do Evropske unije

NA_VODI_bokeljska_mornarica01Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir uputila je juče zastupničko pitanje Evropskoj komisiji, u kojem od ovog visokog tela traži da se izjasni vezano za zaštitu nematerijalne kulturne baštine hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Podstaknuta odlukom Vlade Crne Gore da Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svetu, uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovečanstva bez spominjanja da je reč o baštini hrvatske nacionalne manjine, Petir je upitala Komisiju hoće li i na koji način reagovati prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatkinji da zajedno s Hrvatskom nominuje Bokeljsku mornaricu za UNESCO, uvažavajući ‘pripadnost mornarice katoličkoj tradiciji i hrvatskom narodu’.

Crna Gora je samostalno podnela nominaciju, iako hrvatska udruženja u Crnoj Gori, Kotorska biskupija, kao i službeni Zagreb smatraju kako su Crna Gora i Hrvatska morale zbog specifične istorije i baštine mornarice podneti zajedničku nominaciju.

“Crna Gora je proces pokrenula samostalno te u nominaciji ne spominje kult svetog Tripuna i hrvatski narod koji ga baštini. Na ovo su snažno reagovala hrvatska udruženja u Crnoj Gori, smatrajući da kandidaturu moraju zajednički podneti države Crna Gora i Hrvatska, uvažavajući istorijske činjenice koje nesumnjivo potvrđuju kako ova značajna memorijalna institucija pripada autohtonom hrvatskom narodu u Boki kotorskoj”, stoji u zastupničkom pitanju koje je Evropskoj komisiji uputila Petir.

“Bokeljska mornarica deo je katoličke tradicije u Boki Kotorskoj, što se ogleda i u samom statutu mornarice”, koju su, kako navodi Petir u zastupničkom pitanju, “u najvećoj meri, od 1860. godine, sačuvali i baštinili kao nematerijalno kulturno i duhovno nasleđe pripadnici katoličke crkve i hrvatskog naroda, ne umanjujući značaj i doprinos svih ostalih.”

Petir takođe upozorava da Crna Gora mora da, poštujući međunarodne povelje i ustavom zagarantovana prava nacionalnih manjina, uvaži istorijske i savremene potvrde o neraskidivosti Bokeljske mornarice i hrvatskog naroda.

Kako je Crna Gora kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, a Unija drži do posvećenosti država poštovanju manjinskih prava i dobrosusedskih odnosa, Petir je reagovala prema Komisiji da zaštiti nematerijalnu kulturnu baštinu hrvatskog naroda u Crnoj Gori kao zemlji koja stremi pridruživanju Evropskoj uniji.

Izvor: Kotor TV
Foto: Radiodux.me