Sjeničanin pravi varalice u koje bi se zaljubila svaka riba

NA_VODI_varalica01Novica Zekavica iz Sjenice već dve godine najbolji je proizvođač ručno pravljenih varalica na svetu koje, osim što izgledaju kao prava umetnička remek dela, prema rečima brojnih ribolovaca, mamci i te kako “rade”. Potvrdu o kvalitetu svog rada dobio je i od Svetskog udruženja majstora ručno pravljenih varalica.

Ovaj strastveni sportski ribolovac, kojeg u varoši na Pešterskoj visoravni znaju kao Zeku, prvu drvenu varalicu napravio je 1996. godine, a koliko je kvalitetno odradio govori podatak da i dan danas njom peca na Uvcu.

- U to vreme nije bilo lako kupiti varalice, pa sam na osnovu stare i dotrajale koju sam imao, potpuno sam napravio novu od lipovog drveta. Odmah sam njome upecao pastrmku i klena i uverio se da “radi” – počinje priču Zekavica za “Blic”.

Svoju proceduru pravljenja voblera Novica počinje odabirom kvalitetnog drveta, najčešće sambe, lipe ili balze, a do finalne i unikatne varalice potrebno je 15 operacija i gotovo tri dana.

- Sve radim ručno. Rezbarim željeni oblik, ubacujem žicu duž cele varalice zbog pouzdanosti, nanosim celuloidnu zaštitu, šmirglam i na kraju farbam i dekorišem er-braš tehnikom – objašnjava Zekavica.

Iako savršen dekor krasi njegove varalice, što je prema mišljenju ribolovaca-varaličara i najvažnije za pecanje, Zekavica naglašava da su one i izuzetno pouzdane i izdržljive, zbog čega im nema ravnih na svetu.

- Pre mesec dana sam jednom od njih upecao soma teškog preko 62 kilograma, a ribolovci iz Španije su mi javili da su u reci Ebro pecali i primerke teške 85 kilograma. Zbog izgleda, kvaliteta izrade i lovnosti, Svetsko udruženje majstora ručno pravljenih varalica ih je proglašavalo za najbolje u ovoj i prošloj godini – sa ponosom govori Novica.

Osim Španije, voblere Zeka koriste i ribolovci iz Rusije, Amerike, Italije, skandinavskih zemalja, ali i ostatka planete. Sa njima u kontakt stupa putem društvenih mreža, a kako bi olakšao komuniciranje, savladao je engleski, nemački, španski i italijanski jezik.

- Potražnja je tolika da ne postižem da proizvodim dovoljno. Plan mi je da proširim proizvodnju, zaposlim nekoliko radnika i nabavim par specijalizovanih mašina koje nisu jeftine i za koje trenutno nemam novca – zaključuje Zekavica.

 

Diplomirani psiholog u uniformi

Novica kao policajac radi 22 godine, a diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

 

Finci mu nude posao

Finska kompanija Rapala, jedna od najboljih na svetu u oblasti proizvodnje ribolovačke opreme, prošle godine je zvala Novicu i nudila mu posao.

- Iako je ponuda bila izuzetno unosna, morao sam da ih odbijem jer nisam mogao tako lako da ostavim Sjenicu, rođake i prijatelje i preselim se u Finsku – kaže Zekavica.

Izvor: BLIC