Nasa šalje podmornicu na Saturnov mesec (VIDEO)

NA_VODI_podmornica01Naučnici sa državnog univerziteta iz Vašingtona rade zajedno NASA’om na razvoju plovila, koje bi moglo da istraži more Kraken sa Saturnovog meseca Titana.

Zbog ekstremnih uslova koji vladaju na mesecu i u samom moru, ovo je veoma ambiciozan projekat. Temperatura mora na Saturnovom mesecu može pasti čak i do -184 stepeni Celzijusa, ali se tim nada da će u narednih 20 godina poslati podmornicu na Titan. Sve opcije su razmotrene, i to nije tako daleko.

Titan je jedino poznato nebesko telo u našem Sunčevom sistemu, osim Zemlje, sa stabilnim tečnim morima na površini. Termodinamička svojstva Titanovog mora nisu do kraja poznata, tako da je u toku istraživanje rastvorljivosti azota u različitim sastojcima tečnog metan-etana i efektima rastvorenog azota na gustinu mora.

Istraživači iz kriogene laboratorije univerziteta su stvorili komoru za ispitivanje sa super hladnom tečnom materijom za simuliranje ekstremnih uslova u Titanovim morima. Tim je morao da pronađe i inventivno rešenje za snimanje onoga što se dešavalo u njihovim eksperimentima, pošto kombinacija izuzetno niske temperature i visokog pritiska nije dozvoljavala upotrebu postojećih uređaja za video zapis.

Srećom, koristili su optički alat koji se koristi za istraživanje teško dostupnih mesta u kućnim popravkama, tako da su mogli da snime simuliranu „kišu“ unutar komore za testiranje.

Iako je očigledno da ima još mnogo posla koji treba uraditi da bi se razvilo nešto što bi moglo preživeti teške uslove na Titanu, ovo je značajan prvi korak.

 

Portal NA VODI