Naša mornarica biser Novog Sada

NA_VODI_recna_flotila01Novosađani dobro pamte i redovno obeležavaju 9. novembar, dan kada su 1918. godine pripadnici srpske vojske, predvođeni majorom Vojislavom Bugarskim, oslobodili Novi Sad. Retki od njih, međutim, znaju da su tih dana do Srpske Atine doplovili i prvi brodovi Rečne flotile pobedničke vojske. Moćni monitori sa zastavama Kraljevine Srbije smestili su se u sidrištu u rukavcu Dunava na tadašnjoj dalekoj periferiji grada. Neraskidivo prijateljstvo „rečnih vukova“ i Novog Sada moglo je da počne.

A upravo ovaj jubilej – vek od dolaska u varoš pod Petrovaradinskom tvrđavom, koja je, od tada, bez prekida bila sedište komande rečnih jedinica, ne zaboravljaju u Rečnoj flotili Vojske Srbije, i planiraju da se svom gradu oduže nizom lepih manifestacija. Kako i ne bi kada su rečni ratni brodovi i dalje na sidrištu u onom „periferijskom“ rukavcu Dunava, nekadašnjem zimovniku.

Taj rukavac se, međutim, sada oslanja na naselje Liman, a sidrište se zvanično zove Kasarna „Aleksandar Berić“. Svi Novosađani je, ipak, bolje znaju kao „mornaricu“.

- Sa civilnim vlastima u Novom Sadu, a takođe i s MUP-om, kao i s kapetanijom pristaništa Novi Sad, naša jedinica je uvek imala lepu i vrlo korektnu saradnju, koju i mi nastavljamo – jasan je kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile Vojske Srbije. – Naše jedinice imaju baze i u Beogradu i Šapcu, ali Novi Sad je oduvek naša glavna baza, u kojoj, trenutno, uz komandu jedinice, borave 1. rečni odred i 2. pontonirski bataljon. S Novosađanima smo uvek delili i dobro i zlo, i u vreme agresije NATO-a, kada je naša skela, posle rušenja mostova, povezala Novi Sad i Petrovaradin, a pamti se i naše angažovanje u vreme poplava 2014. godine.

Upravo zbog svega toga pripadnici Flotile planiraju da Novosađani prvi dobiju priliku da, na tri lokacije, uživaju u izložbi posvećenoj tradiciji Flotile dugoj 103 godine, a takođe i da premijerno pogledaju dokumentarni jednočasovni film „Vek srpske rečne flotile – Odbrana sa reke“, čiji je autor poručnik fregate Dragan Spasojević. U martu će biti otvorena izložba posvećena 103 godine dugoj tradiciji ove jedinice, koju bi trebalo da otvori Budimir Popadić, doajen vojnog novinarstva.

Komandant flotile takođe napominje kako je za tu jedinicu karakteristično i to da su je, kroz njenu istoriju, dobrim delom popunjavali i „podmlađivali“ upravo Novosađani.

- I sada se mladim Novosađanima, ali i svim ostalim ljubiteljima reka i plovidbe, pruža prilika da se profesionalno angažuju u našoj jedinici, kako na brodovima, tako i u pontonjerskim jedinicama – ističe Andrić. – Imamo, naime, raspisan jedinstven konkurs za zapošljavanje, na kojem je jedan od neophodnih uslova za više od 100 radnih mesta i znanje plivanja. Mladi vojnici, uz poznavanje plivačke veštine, treba da budu mlađi od 30 godina, a takođe i da imaju odslužen vojni rok. Za posao profesionalnog vojnika – s početnom platom od 35.500 dinara, u zavisnosti od zadataka – mogu da konkurišu i građani Srbije koji imaju završenu samo osnovnu školu.

SVETI LUKA

Rečna flotila kao slavu jedinice obeležava Svetog Luku, u znak sećanja na dan kada je 1918. godine, prilikom oslobođenja Beograda, podignuta srpska trobojka na zarobljenom austrougarskom rečnom monitoru „Bodrog“, brodu sa čije je palube topovskom paljbom upravo po prestonici Kraljevine Srbije počeo Prvi svetski rat. Ubrzo su i ostali austrougarski monitori, koji su nekada ugrožavali Beograd, pod zastavama Srbije stigli u Novi Sad.

PRVI BRANILI BEOGRAD

U OPERACIJAMA odbrane Beograda, od 6. do 9. oktobra 1915. godine odigrala su se najvažnija dejstva prve nacionalne srpske flotile. U njoj su, kako pamte istoričari, predvođeni prvim oklopnim čamcem srpske vojske „Jadar“, učestvovala sva plovila, sve do konačnog pada prestonice i povlačenja jedinica srpske vojske iz grada. Tada su svoja plovila potopili sami mornari, pošto su sa njih skinuli oruđa.

ŠAJKAŠI

U flotili napominju kako ta jedinica ima dugu tradiciju, mnogo dužu od veka.

- Naša jedinica baštini tradicije šajkaša sa Dunava i Tise, vojnika Srba koji su se, pod zastavama Habzburške monarhije, ali pod komandom oficira svoje nacije, u karakterističnim brodovima – šajkama, a u Šajkaškom bataljonu, borili protiv Turaka – ponosni su u Flotili. – Po njima se i deo Bačke, nedaleko od Novog Sada, naziva Šajkaška.

Izvor: NOVOSTI