Ibar liči na ploveću deponiju

NA_VODI_ibar01Osim problema sa fenolom i teškim metalima, koji su tokom proteklih decenija – ploveći Ibrom iz termoelektrana u Obiliću i „Trepče“ na Kosmetu – u Kraljevu i okolini često izazivali ekološke incidente, ovdašnji ljudi se gotovo svake godine, kada reke nabujaju, susreću i sa novom nevoljom.

Zbog visokog vodostaja uslovljenog obilnijim padavinama i topljenjem snega na obližnjim planinama, snažna i brza matica Ibra bukvalno valja drvlje i kamenje, donoseći gomile smeća sa Kosmeta, iz Sandžaka, ali i iz Crne Gore, te sa bar stotinak nelegalnih deponija u svom i priobalju svojih pritoka. Zato ova i u pesmi opevana reka, u toku kroz Kraljevo, trenutno podseća na ploveću deponiju. I obala uz šetalište, u centru grada, tužno izgleda zatrpana đubretom.

- Moramo da sačuvamo reku koja predstavlja istinsko prirodno blago, ali je problem to što se ne radi samo o regionalnom, već i prekograničnom problemu – kaže Miroslav Pavlović iz ovdašnjeg ekološkog pokreta „Ibar“, napominjući da, uprkos svemu, hemijske i biološke analize Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je voda za piće potpuno ispravna.

Izvor: NOVOSTI