Hitler je planirao da Moskvu pretvori u jezero (VIDEO)

NA_VODI_hitler01Adolf Hitler je imao veoma radiklane ideje koje je želeo da sprovede u delo ukoliko bi dobio Drugi svetski rat, a najluđe od njih su svakako one koje je namenio najvećem neprijatelju – Sovjetskom savezu i Istočnoj Evropi.

Nameravao je da, čim pobedi Crvenu armiju, pretvori Sovjetski Savez u niz komesarijata Rajha. Moskva bi završila unutar „Reichskommissariat Moskowien“.

Sloveni, koji su smatrani za inferiorne ljude, bili bi skroz prognani na druge teritorije i pretvoreni u roblje. Mislilo se na Poljake, Ukrajince, Ruse i sve druge slovenskog porekla.

Prema nacističkoj doktrini „Lebensraumu“, superiorna arijevska rasa ima pravo da odstrani bilo koga ako ga smatra inferiornim kako bi se arijevcima obezbedio prostor za življenje. U skladu sa tim, istočnoevropski Sloveni su morali da budu istrebljeni.

Zigfrid Kaše, nemački ambasador u Hrvatskoj, imenovan je 16. jula 1941. godine za budućeg rajhkomesara područja koje bi obuhvatalo severnu i centralnu Rusiju sve do Urala. Kaše je do kraja rata čekao trenutak u kojem bi nemački tenkovi ušli u Kremlj. Pogubljen je 7. juna 1947. godine nakon što je u Jugoslaviji osuđen za ratne zločine.

Hitler je 16. jula 1941. izneo svoje želje po pitanju podele istočnih teritorija koje bi Nemačka stekla. Sa Krima i većeg dela južne Ukrajine bi bili iseljeni svi stanovnici. Baltičke države, „kolonija Volge“ i okrug Baku bi takođe pripali Rajhu.

Volf Hajnrih Heldorf, general SS-a, šef berlinske policije koji se obogatio iznuđivanjem novca od Jevreja sredinom tridesetih, bio je zadužen za porobljavanje i proterivanje stanovnika Jaroslavlja.

Nacisti su pretpostavljali da Sovjetski Savez čak i nakon osvajanja glavnog i ostalih velikih gradova ne bi bio u potpunosti poražen i planirali su da stvore granicu na tzv. „A-A liniji“ (Arhangelsk – Astrahanj).

Najveća zemlja na svetu bi na taj način izgubila 86 odsto naftnih resursa. A da bi se uništio preostali proizvodni kapacitet SSSR-a, započela bi bombardovanja Urala specijalno za to dizajniranim avionima.

Na svoj rođendan, 20. aprila 1943. godine, Hitler je pokazao arhitekti Albertu Šperu plan novog bunkera za šest osoba, opremljenog automatskim puškama, protivtenkovskim oružjem i bacačem plamena. Diktator je rekao da bi na novoj granici sa ostatkom Rusije trebalo izgraditi stotine takvih utvrđenja.

Kada su Nemci krenuli sa operacijom „Tajfun“ prema Moskvi, Hitler je odlučio da će Moskva, Lenjingrad (današnji Sankt Peterburg) i Kijev biti razoreni, i da će istrebiti četiri miliona stanovnika da bi se sprečio bilo kakav otpor. Moskva bi bila potopljena nakon otvaranja brane na kanalu Moskva-Volga.

Da li je Hitler planirao da to učini bez prethodne evakuacije stanovništva? Vrlo verovatno.

Za uništenje Moskve u operaciji „Tajfun“ bio je zadužen Oto Skorceni, „najopasniji čovek u Evropi“, stručnjak za posebne operacije, koji će 1943. osloboditi svrgnutog Musolinija iz zatočeništva. Njegov zadatak je bio da digne branu u vazduh.

U razgovoru održanom 2. novembra 1942. sa danskim ministrom spoljnih poslova Skaveniusom, nemački ministar Ribentrop je rekao da će se azijski deo Rusije nakon osvajanja evropskog dela SSSR-a na kraju pretvoriti u niz „bezazlenih seljačkih republika“. U budućnosti bi osvojene teritorije kolonizirali nemački doseljenici ili lokalne manjine.

Sa druge strane Hitler je naredio da se u budućnosti ne dopusti stvaranje bilo kakve ruske države istočno od linije A-A. 16. septembra 1941. Hitler je spomenuo Otu Abecu, nemačkom ambasadoru u Parizu, da će teritorija istočno od Urala postati „nemačka Indija“.

Srećom, ništa se od navedenog nije dogodilo. Hitlerova ratna mašina je zatajila u borbi protiv Slovena koje je on toliko prezirao, smatrajući ih „podljudima“. Pobeda Crvene armije zaustavila je bezgranične megalomanske ekspanzionističke planove nacističkog vođe.

 

Izvor: VINTAGE NEWS