Englezi mere dno Luke Bar

NA_VODI_engleska_mornarica02Jedan od najmodernijih vojnih brodova u mornarici Velike Britanije, istraživački brod „HMS Echo“, uplovio je u četvrtak ujutro u Luku Bar, gde će tokom narednih sedam dana uraditi premer akvatorija najveće crnogorske luke.

Posada britanskog broda zajedno sa mornaricom Vojske Crne Gore uradiće premer akvatorija Luke Bar, napraviti snimke morskog dna, izraditi digitalne mape, što je jako važno za svaku luku. Takođe, uradiće se i video-zapis morskog dna lučkog akvatorija. Brod poseduje najbolju opremu za istraživanje podmorskog dna.

- Ubuduće ovakvi brodovi će često dolaziti u Crnu Goru tako da će biti prilika da se rade i premeri drugih lokaliteta sa svim podacima – kazali su iz Ambasade Velike Britanije.

U četvrtak, Opštinu Bar posetila je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Elison Kemp, koja je kazala da će pored premera biti organizovani sastanci posade broda i mornarice CG, vezano za digitalne tehnologije u okviru projekta.

Ambasadorku Kemp i kapetana vojnog broda HMS Echo Džona Vina primio je predsednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.

- Razgovarali smo o uspostavljanju prijateljskih veza između Bara i jednog grada u Velikoj Britaniji. Apliciraćemo brzo i mislim da će to još više učvrstiti naše prijateljstvo – kazao je Srzentić.

 

POSADA OD 200 ČLANOVA

BROD mornarice Velike Britanije HMS Echo sa preko 200 članova posade isploviće iz Luke Bar 14. februara. Poslednji premer akvatorija Luke Bar, rađen je 2006. godine.

Izvor: NOVOSTI