Brod po imenu „Kragujevac“ plovio je svetskim morima pre skoro 100 godina

NA_VODI_brod_kragujevac02Zvuči neverovatno, ali Kragujevac je u prošlom veku imao brod koji je nosio ime ovog grada. Za nevericu je i to što je teretnjak izrađen u Engleskoj poneo ime grada kroz koji protiče samo plitka Lepenica.

Teretni brod „Kragujevac“ napravljen u South Shileds’u u Engleskoj 1920. godine i porinut je pod imenom „Ronda“ u vlasništvu firme „Bowring SS Co Ltd.“ iz Londona. Bio je dugačak 118 i širok 16,3 metra. Od 1946. godine nosi ime „Kragujevac“ i postaje vlasništvo „Jugoslavenske slobodne plovidbe“ iz. Rijeka

Njegova nosivost bila je zavidnih 8 233 tone. Parni motor je bio jačine od 2 500 konjskih snaga i davao je brzinu od 10 čvorova. Kasniji brodovi tipa „Empire“ koji su građeni od 1 942. do 1 944. godine po izgledu i veličini nisu odstupali od „Kragujevca“.

Vest zvuči neverovatno zbog činjenice da je brod poneo ime grada kroz koji protiče samo Lepenica koja leti može i da se pregazi, ali hroničari tvrde da je u prošlosti ova rekla bila plovna i da su njom brodile lađe.

Brod „Kragujevac“ je rashodovan 1960.

Portal NA VODI