Bez skele ostali u bespuću

NA_VODI_skela02Meštani pet sela u okolini Zlatarskog jezera muku muče sa prevozom stoke i mašina. Preko Zlatarskog jezera putuju brodom, ali teret moraju da voze drumom, satima.

Neispravna skela za prevoz tereta koju bi trebalo da vuče brod od Kokinog Broda do pet sela direktno naslonjenih na Zlatarsko jezero, problem je koji više od tri godine muči više od 200 domaćinstava ovoga kraja. Neispravnim plovilom gazduju „Drinsko- -Limske hidroelektrane“, pa meštani Trudova, Debelje, Štitkova, Božetića i Tisovice, smatraju da bi to javno preduzeće trebalo i da otkloni kvar. Spremni su kažu i da snose deo troškova, ali se njihovim nedaćama ne nazire kraj.

Direktor preduzeća Ivko Šaponjić, bez saglasnosti nadležnih iz Beograda nije smeo da govori za „Novosti“, ali je poručio da se „aktivno radi na rešavanju problema“. Zlatarsko jezero i hidroelektrana na Kokinom Brodu, nastali su 1962. godine potapanjem zemljišta. Meštani okolnih sela ostali su gotovo bez kopnene veze sa ostatkom novovaroške opštine. Kako bi donekle ublažili muku žitelja tog kraja, „Drinsko-limske hidroelektrane“ godinu dana kasnije ustupile su im brod sa skelom, za prevoz tereta. Skela je dva puta dnevno saobraćala i prevozila gorštake i njihovu robu. Sada, skoro šest decenija kasnije, brod i dalje saobraća na istoj relaciji, ali bez skele koja je, prema rečima meštana, samo jednom isplovila u poslednje tri godine.

- Nama ova skela život znači. Prevozili smo na njoj drva, stoku, poljoprivredne mašine i ostale potrepštine kupljene u Novoj Varoši. Otkad skela nije u upotrebi, idemo okolnim putem, a sela su nam zimi često zavejana, pa nam je potrebno nekoliko sati da bismo stigli do grada – revoltirano kaže Ivan Vasilić iz Debelje. – Spremni smo da snosimo deo troškova za popravku skele kako bi ona ponovo krenula da saobraća.

Brod koji je registrovan za 12 osoba i četiri puta nedeljno prevozio jezerom meštane, gotovo da ništa ne znači bez skele. Tokom zime ovi vredni gorštaci napuštaju svoja ognjišta i sa stokom se sele u Kokin Brod, a ta selidba po lošim zaobilaznim putevima, neretko biva kobna po stoku.

ZIMI SELE STOKU

- Imam nekoliko ovaca i krava, čim stigne zima selim ih u Kokin Brod. Jesenas sam tokom selidbe pretrpeo veliku štetu. Uginulo mi je tele jer nije izdržalo četvoročasovnu vožnju u kamionu, a toliko treba da stignem do Kokinog Broda. Transport jezerom traje samo pola sata – jada se sedamdesetogodišnji Radojica Kurtić iz Amzića.

Izvor: NOVOSTI