10 najluđih stvari koje je izbacilo more

na-vodi_terschellingNepredvidive morske struje ponekad nas iznenade svime što donesu na obalu. Na plažama koje izlaze na otvoreno more i okeane zaista se svašta može naći – od nadgrobnih spomenika do ljubavnih pisama iz Drugog svetskog rata…

na-vodi_patikeNa hiljade cipela i patika

Ostrvo Teršeling na severu Holandije zahvaljujući morskim strujama idealan je mamac za smeće koje more izbacuje. Nakon što je 2006. s teretnog broda koji je prolazio tim vodama ispalo nekoliko kontejnera prepunih robe, na plaži je osvanulo na hiljade cipela i patika. Lokalno stanovništvo pohrlilo je da potraži parove i tako obnovi obuću.

na-vodi_loveLjubavna pisma iz Drugog svetskog rata

Mali delovi istorije isplivali su na obalu Nju Džersija nedugo nakon što je uragan Sendi opustošio američku obalu. Pronađena pisma napisala je Doroti Felon svom budućem suprugu Linu Faramu između 1942. i 1948. godine.

na-vodi_oko-sabljarkeOgromna očna jabučica

Muškarac s Floride pronašao je očnu jabučicu veličine loptice za bejzbol pa zaigrao s njom fudbal na plaži Pompano pre nego što ju je stavio u svoj frižider. Na kraju je otkriveno da je očna jabučica pripadala sabljarki.

na-vodi_spomenik-1Nadgrobni spomenici

Na jednu od plaža u San Francisku pre dve godine isplivalo je nekoliko nadgrobnih spomenika. Veliki granitni komadi kasnije su “reciklirani” i iskorišćeni kao građeveinski materijal za zgradu blizu plaže.

na-vodi_whiskeySto godina star viski

Nakon što se brod „Stjuart“ nasukao 1904. godine na poluostrvu Lin na severu Velsa, iz njega je ispalo na stotine boca viskija. Lokalno stanovništvo iskoristilo je priliku, ali i stotinu godina kasnije, boce viskija se i dalje pronalaze.

na-vodi_glava-krokodilaGlava krokodila

Odsečena glava očito velikog krokodila isplivala je na obalama Južne Afrike prošle godine. Fotografije su postale viralni hit, ali nikad nije pronađeno objašnjenje niti je otkriveno odakle je i zašto doplivala krokodilska glava.

na-vodi_cocaineKokain u vrednosti 70 miliona dolara

Ako pitate policiju, na plažama se neretko mogu pronaći razne količine droge, ali zaplena u Japanu verovatno je najveća ikada zabeležena. Šest velikih pakovanja, od kojih je svako sadržavalo po 78 kilograma kokaina, isplivalo je na plaži kraj Tokija. Ponosni vlasnik nije se javio.

na-vodi_razeStotine raža

Naučnici ni u slučaju sirotih raža kojih je na stotine isplivalo i uginulo u Gazi 2013, nisu pronašli nikakvo smisleno objašnjenje. Iz nekog razloga lokalni ribari bili su oduševljeni.

na-vodi_ETE.T.

Model popularnog filmskog vanzemaljca E.T.-ja u “prirodnoj” veličini otkriven je kod britanskog Old Portsmuta. Vrlo brzo je pronađena i vlasnica – 76-godišnja Margaret Vels kojoj je lutka bila i ukradena, a kako je završila u moru, niko ne zna.

na-vodi_harleyMotor Harli-Dejvidson

Lokalno stanovništvo je na plaži na ostrvu Grejem na zapadu Kanade pronašlo motor Harli-Dejvidson u velikom belom kontejneru koi je očigledno donelo more. Kako se kasnije ispostavilo, motor je pripadao Japancu Ikuu Jokojami, a završio je čak 6.500 kilometara dalje od kuće nakon cunamija koji je u martu 2011. pogodio Japan. Harli je u moru proveo oko godinu dana. Zahvaljujući snažnim strujama kontejner nije potonuo, nego je isplivao u Kanadi, a motor, u nešto lošijem i zarđalom stanju, vlasnik nije hteo natrag, već ga je poklonio muzeju kao sećanje na 15.000 ljudi stradalih u cunamiju.