Ugroženo zdravlje cele nacije, jer je Srbija zatrpana hiljadama tona kancerogenog otpada

NA_VODI_zagadjenje02U poslednje vreme sve češće smo svedoci da se diljem zemlje otkrivaju skladišta s opasnim materijama. Prave ekološke bombe su nedavno pronađene na tri lokacije u okolini Obrenovca, a Zoran Marković, vlasnik firme „Nitor trans“ je uhapšen.

„Zamolili smo BIA da se uključi u rešavanje ovog problema. To je najveći zločin prema prirodi i stanovništvu“, istakao je ministar Goran Trivan.

 

Prijavljujte bahate

Pre tri dana se iza rešetaka našao i Jovica Stepanov, vlasnik preduzeća „Step trans“, koji je zakupio prostor bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad, u kojoj je pronađeno više od 1.000 tona mogućeg toksičnog otpada. Sve ovo veoma zabrinjava, a zebnju građana deli i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

- Verujući da u Srbiji ima opasnog otpada koji nije zbrinut na odgovarajući način, zamolili smo i BIA da se pozabavi time. Verujem da su podaci da u Srbiji ima oko 100.000 tona opasnog otpada tačni. Država radi na tome da se pronađe taj otpad i da se odgovorni kazne. Mislim da smo na dobrom putu da otkrijemo te lokacije i da u ovoj državi svi počnu da shvataju da je to upravo najveći zločin zločin prema prirodi i prema zdravlju stanovništva. Pitanje ekološke bezbednosti je pitanje zdravlja čitave nacije i budućnosti – naglasio je Goran Trivan.

On je pozvao građane Srbije da prijave ukoliko primete da neko odlaže opasan otpad, jer je to u interesu svih nas.

 

Potreban novac

Osvrnuvši se na informacije da je taj opasni otpad skriven na čak 90 lokacija, ministar Trivan je istakao da je to veoma strašno.

- Zamislite koliko tu potencijalnih opasnosti ima. Nelegalno odlaganje otpada može ostaviti najozbiljnije i dramatične posledice. Ukoliko uzmete u obzir da su opasne materije najčešće kancerogene, onda se pitamo odakle toliko kancerogenih oboljenja i odakle ovoliko steriliteta. Srbija je prilično zagađena na različite načine, a jedan od najvećih problema je upravo opasan otpad – zaključio je ministar.

Trivan je dodao da je moguće da Srbiju očistimo od komunalnog i opasnog otpada za dvadeset godina, a možda i pre, ali da je za to potreban sistem i novac.

Izvor: KURIR