„Tesla“ brodovi na elektropogon

NA_VODI_tesla_brod_barza01Holandska kompanija „Port-Liner“ je saopštila da će ove jeseni biti gotove dve „Tesla“ barže na elektropogon. Očekuje se da će projekt vredan 100 miliona evra, podržan subvencijom od 7 miliona evra iz Europske unije, imati značajan uticaj na lokalni transport između luka Amsterdam, Antwerpen i Rotterdam.

Izvršni direktor „Port-Linera“ Ton van Meegen izjavio je za „The Loadstar“:
– U Europi postoji oko 7.300 unutrašnjih brodova, a više od 5.000 njih su u vlasništvu preduzetnika u Belgiji i Holandiji. Možemo graditi više od 500 godišnje, ali u toj dinamici je potrebno oko 50 godina da se industrija uključi u zelenu energiju.

Očekuje se da će prvih 6 barži godišnje „ukloniti“ 23.000 kamiona s puteva u Holandiji, i zameniti ih transportom nulte emisije. „Port-Liner“ razvija vlastita plovila, ali su razvili i tehnologiju koja obuhvata baterije unutar kontejnera.

Meegen kaže da bi im to omogućilo da nadograđuju postojeće barže:
– Ovo nam omogućava da rekonstruišemo barže koje su već u funkciji, što je veliki podstrek za zelenu energiju u industriji. Kontejneri se pune na licu mesta, snabdevač je „Eneco“, koji struju dobiva putem solarne energije, vetrenjača i drugih obnovljivih izvora.

Prvi brodovi će imati svoju prvu plovidbu krajem ove godine.

Izvor: THE LOADSTAR