Stiže toplo proleće

Spring Nature Beauty Sea Landscape Ocean Wallpaper National GeographicProleće u Srbiji po svojoj prilici biće toplo, sa velikim brojem gotovo letnjih dana. Očekivana prosečna temperatura biće do 19°C.

To pokazuje analiza Nacionalnog centra za klimatske promene Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a oni prognoziraju da će temperatura biti iznad proseka.

Tokom proleća možemo očekivati od 10 do 20 mraznih dana u nižim predelima, a u brdsko planinskim do 50 dana. Za mrazne dane se podrazumevaju oni dani u kojima je minimalna temperatura vazduha niža od 0°C.

Međutim, tokom proleća imaćemo od 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, kada se očekuje da će maksimalna temperatura biti 25°C ili viša od toga.

Očekivana prosečna maksimalna temperatura vazduha za proleće biće u intervalu od 17 do 19°C, a na planinama od osam do 13°C. Prosečna minimalna prolećna temperatura vazduha se očekuje u intervalu od pet do 10°C, a u višim predelima od minus jedan do 4°C.

Kada su u pitanju padavine, tokom proleća pašće prosečna sezonska količina padavina, od 130 do 200 mililitara, a u brdsko – planinskim od 200 do 270 mililitara po kvadratnom metru. U martu će biti suficit padavina u zapadnim krajevima zemlje. Broj dana sa padavinama, prognozira se da će biti od 30 do 40, a u brdsko – planinskim do 50.

Sa druge strane, dugoročna prognoza RHMZ-a pokazuje da će nam leto brzo stići i da ćemo već u aprilu imati gotovo letnje temperature. Evo kakvo nas vreme očekuje do jula.

 

Blag mart

Mart će biti malo blaži i prosečno vlažan. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa temperaturom oko 13°C. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 42 mililitra.

 

NA_VODI_prolece03

Topao april

Očekuje se da će april biti malo topliji i prosečno vlažan. Srednje minimalne temperature biće oko 9,2°C, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i to oko 19,1°C. Mesečna suma padavina tokom aprila biće oko 52 mililitra.

 

Maj će biti suv

Malo topliji i malo suvlji maj nas očekuje ove godine. Ipak, srednje majske dnevne temperature i količine padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Očekuje se da će srednja maksimalna tempertura biti tokom maja oko 24,5°C, a srednja minimalna oko 13,4°C. Mesečna suma padavina iznosiće oko 43 mililitra.

 

NA_VODI_suncee

I vlažan i topao jun

Jun će biti prosečno topao i prosečno vlažan. Vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biće od 15,5°C, a srednja maksimalna temperatura oko 26,2°C. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko četiri mililitra u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 89 mililitra.

 

NA_VODI_kisa03

Toplotni talasi u julu

Prognozira se da će jul biti topliji i suvlji. Pravo leto. Očekuju se i toplotni talasi tokom ovog meseca.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka i iznosiće oko 18,4°C. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka i u Beogradu i široj okolini iznosiće oko 29,7°C. Tokom jula pašće za 14 mililitara manje padavina nego što je prosek. Julska suma padavina iznosiće oko 31 mililitra.

Izvor: RHMZ