Novo rusko podvodno oružje

NA_VODI_akvanauti04U ruskoj armiji pojaviće se borci-ronioci, tzv. „akvanauti“, koji će moći da rone na dubini većoj od 400 metara.

Njihova prvobitna namena je da budu spasioci, ali rusko ministarstvo odbrane ima plan da ih angažuje i na nekim drugim misijama, prenosi Sputnjik.

Prva faza obuke ronilaca biće održana u Lomonosovu. Druga faza te obuke uključiće vežbe ronjenja sa spasilačkih brodova ruske Ratne mornarice.

Zaranjanje na dubinu od 400 metara odvijaće se sa palube spasilačkog broda „Igor Belousov“ i uz korišćenje specijalnog ronilačkog kompleksa za ekstremne dubine GVK-450, koji omogućava rad na dubinama do 450 metara i u smenama po šest sati dnevno tokom tri nedelje.

Reč je o ronilačkim kompleksima, koji spolja podsećaju na velike kapsule i omogućavaju roniocima da duže vreme rade na velikim dubinama.

 

NA_VODI_akvanauti03Inače, u novembru prošle godine ruski spasioci su oborili rekord — ronili su na dubini od 317 metara u akvatoriji Tihookeanske flote. Bila su izvedena dva zaranjanja u uslovima dužeg boravka pod vodom.

„To ne podrazumeva ronjenje u lakoj opremi na ekstremnim dubinama, već je suština projekta stvaranje autonomnih stanica u velikim dubinama, na kojima može da radi najmanje 12 ljudi, koji će biti u stanju da organizuju nesmetan rad u smenama na tom ili drugom objektu“, kaže za Sputnjik potpukovnik Sergej Čenik, vojni istoričar i glavni urednik vojno-istorijskog magazina „Militari Krim“.

Prema njegovim rečima, sada se završavaju testiranja spasilačkog broda „Igor Belousov“ i to će biti prva u Rusiji, moguće i u svetu, podvodna stanica za vojnike, takozvane „akvanaute“.

„Učinjen je i korak dalje. Odvojena jedinica će pružiti mogućnost da se bude maksimalno nezavisan, da se koriste tehničke mogućnosti i sve što taj brod poseduje. Projekat je sličan orbitalnoj stanici, velikoj naseljenoj strukturi na najvećim dubinama“, kaže Čenik.

Pripremu „akvanauta“ će i ovog puta sprovesti Naučno-istraživački institut za spasavanje i podvodne tehnologije, zajedno sa ekspedicionim spasilačkim timom Vojno-morske flote Rusije.

Izvor: SPUTNIK NEWS