Neodgovorni ribolov ugrozio riblji fond u Srbiji

NA_VODI_riba01Svetska organizacija za prirodu (WWF) i Ujedinjeni ribolovci Srbije (URS) upozoravaju na drastično smanjenje ribljeg fonda i narušavanje rečnih ekosistema kao posledice neodgovornog korišćenja ribe u Srbiji.

Po rečima direktorke WWF programa u Srbiji Duške Dimović, podaci iz „Izveštaja o životnoj planeti“ upozoravaju na nestajanje biljnih i životinjskih vrsta posebno slatkovodnih.

„Osnovni uzroci ugrožavanja su prekomerni izlov, uništavanje staništa, zagađenje i klimatske promene. Kada se ribe intenzivno love, posebno u doba mresta ili male ribe koje je zabranjeno loviti, nema dovoljno vremena da se riblji fond obnovi. Osim, ilegalnog i prekomernog ribolova uništena su brojna staništa za mrest riba, zbog regulacije reka i izgradnje malih hidrocentrala“, poručila je Dimović.

U saopštenju se navodi da se u Srbiji već godinama ukazuje na nekontrolisano i neregulisano tržište ribom i ribokrađu, zbog čega finansijski ispaštaju država i legalni proizvođači riba. Dodaje se i da se ribe često love ispod zakonski propisane mere, kao ni da se ne poštuje period godine kada je ribolov zabranjen zbog mrešćenja određenih vrsta.

Kao poseban problem u URS-u ističu ulov ribe na otvorenim rekama i jezerima, koji može da bude potencijalno opasan po zdravlje ljudi. Po njihovim rečima, ta riba je često ulovljena oko kanalizacionih odvoda, deponija i klanica, a puna je bakterija i teških metala.

„Zbog ilegalnog ribolova, na tržište dospeva riba čije poreklo je nemoguće utvrditi. Dostavlja se direktno na pijace i u restorane, bez prethodne inspekcijske kontrole. Neretko se prodaje na mestima koja ne ispunjavaju osnovne sanitarne uslove, u okolini pijace i na trotoaru, iz prljavih gajbica i kesa, umesto u ribarnicama ili na pijačnim tezgama“, kazao je izvršni direktor URS-a Ljubomir Pejčić.

U saopštenju se navodi i kako bi javnost trebalo da bude obaveštena da najveći deo ilegalno ulovljene ribe završava u restoranima i čardama, gde inspektori ne zalaze.

„Potrebno je unaprediti zakone koji regulišu zaštitu ribljeg fonda, osnažiti rad inspekcijskih službi i promeniti način na koji konzumiramo ribu kako bismo osigurali da se hranimo na održiv način i očuvamo zdrave ribe u zdravim rekama“, zaključila je Duška Dimović iz WWF.

Izvor: 021.rs