Misteriozna morska grobnica, kojoj nije moguće prići

NA_VODI_nemo01Luka Nemo u udaljenom delu Tihog okeana predstavlja groblje vasionskih letelica na kojem je „sahranjeno“ ukupno 260 svemirskih tela.

Naučni portali navode da bi ova luka jednog dana mogla da bude jedno od najzanimljivijih mesta na svetu za ronioce i avanturiste.

„Nemo“ (na latinskom: niko) predstavlja mesto na Zemlji najudaljenije od ljudske civilizacije.

Svemirski brodovi ovde se potapaju na dubini od četiri kilometra, bez ikakve šanse da ih ronioci pronađu.

Morsko groblje zauzima površinu od 17 miliona kvadratnih kilometara, a ostaci svemirskih letelica razbacani su na velikoj međusobnoj udaljenosti. U ovoj zoni je takođe zabranjena plovidba.

Prva svemirska letelica potonula je u svoju morsku grobnicu 1971. godine, a najveći broj njih dolazi iz Rusije (i Sovjetskog saveza) – čak 140, uključujući i čuvenu svemirsku stanicu „Mir“.

U ovom morskom grobu nalaze se i olupine pet teretnih svemirskih brodova evropskih agencija, šest japanskih teretnih brodova i raketa američke firme Spejs Eks.

 

NA_VODI_nemo02„Sahrana“ neupotrebljivih svemirskih letelica izvodi se u potpuno kontrolisanim uslovima kako bi se izbeglo stvaranje kolateralne štete, a svemirske letelice se u Tihom okeanu nikada ne potapaju u jednom delu.

Svemirski brod se izbacuje iz orbite, a putanja njegovog pada se izračuna tako da sleti u „okeanski pol nepristupačnosti“. Male letelice nikada ne prežive ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu jer potpuno izgore.

Kada je reč o većim, one se raspadnu, a delovi završe u luci Nemo.

Ipak, ponekad se dešavaju neplanirane i potencijalno opasne nesreće.

Tako su 1979. godine ostaci prve i jedine američke svemirske stanice Skajlab promašili metu i srušili se u zapadnom delu Australije, gde su njeni delovi pronađeni i izloženi u lokalnom muzeju.

Drugi incident dogodio se sa sovjetskom stanicom Salut-7 1991. godine, kada su neki od njenih ostataka pali na teritoriju Argentine.

U ovim incidentima nije bilo žrtava.

Astronom Dejvid Vajthaus kaže da će Međunarodna svemirska stanica u sledećoj deceniji biti deaktivirana i pažljivo spuštena u luku Nemo.

Spuštanje te stanice, koja je teška 450 tona (četiri puta više od stanice „Mir“) biće „spektakularan prizor“, ističe Vajthaus.

Portal NA VODI