Izraelska podmornica prevozila je supertajnu opremu, pa zauvek nestala sa lica zelje (VIDEO)

NA_VODI_podmornica_izrael01Podmornica „Dakar“ sa 69 članova posade, nestala je 25. januara 1968. godine i više je niko nije video, a sudbina ovog plovila ostala je misterija do danas.

„Dakar“ je napravljena na vrhuncu Drugog svetskog rata u Velikoj Britaniji, a porinuta je pod nazivom „HMS Totem“ 1943. godine. Izrael je kupio podmornicu 1965. godine, a 10. novembra 1967. izraelska mornarica službeno je porinula „Dakar“. Nakon testiranja u blizini Škotske, „Dakar“ je trebalo da putuje u izraelsku luku Haifu na službenu ceremoniju.

Kako je „Dakar“ krenuo prema Haifi, trebao je da svaki dan javlja svoj položaj u Izraelu. Nakon što je prošao Gibraltar i prebacio se u Sredozemno more, poručnik Jakov Ranan zatražio je dopuštenje da dođe 28. januara u Haifu. Međutim, četiri dana pre toga „Dakar“ se poslednji put javio kada je prošao Krit.

Dodatni signal iz „Dakara“ zabeležen je tek nakon ponoći 25. januara i otada – ništa. Neuspešno je pokušavano da se uspostavi kontakt, a sledećeg dana započela je međunarodna operacija traganja i spašavanja. Snage iz SAD, Grčke, Turske i Libana pokušale su da pronađu „Dakar“. Uprkos spekulacijama da je podmornica namerno potonula, „Dakarovo“ poslednje počivalište i dalje ostaje misterija.

 

Mogući uzroci

Pre nekoliko godina javno je objavljen izveštaj izraelske mornarice o mogućim uzrocima potonuća podmornice.

- Suzili smo istragu na dve mogućnosti koje su možda odgovorne za nestanak podmornice „Dakar“. Prvo, tehnički problemi mogli su dovesti do gubitka kontrole sve dok podmornica nije pala na morsko dno na dubini od 3.000 metara, a drugo moguće rešenje je da je došlo do sudara sa otpadom ili drugim plovilom u olujnoj noći- rekao je šef mornarice Ram Rotberg.

Po prvi put je otkrivena cela priča pogubnog putovanja. Posada podmornice tražila je da se vrate u luku pre planirane vojne ceremonije, ali je mornarica odbila.

Podmornica je bila nakrcana hranom i potrepštinama za četiri nedelje i plovila je bez ikakvog oružja.

„Dakar“ je bio opremljen novom opremom ali ona još nije bila testirana. Kako su putovali brže nego što je trbalo, „Dakar“ je 24 sata samo plovio po moru, piše „Ekspres“.

 

Uzaludna potraga

Potraga je počela tek dva dana kasnije, a izraelskim brodovima i avionima pomagali su britanski, američki, grčki, turski i libanski brodovi.

Strani timovi su se povukli nakon četiri dana i Britanci su objavili da posada nije mogla da preživi tako dugo. Do 1. februara samo je još Izrael nastavio potragu, Ali čak i Izraelci su odustali od 10 dana nakon nestanka.

Istražni odbor formiran nakon katastrofe ustanovio je kako je Morzeov kod poslan iz nepoznatih izvora, i da postoji mogućnost da je neko namerno sabotirao potragu. Podmornica je pronađena krajem devedesetih godina na dubini od tri kilometra, ali uzrok potonuća ni danas nije razjašnjen.

 

Izvor: Ynetnews.com