Da li potonula podmornica krije Eskobarovih 70 milijardi dolara? (VIDEO)

NA_VODI_podmornica01Nekadašnji agenti američke obaveštajne službe CIA navodno su pronašli jednu od podmornica koju je Pablo Eskobar koristio za krijumčarenje kokaina.

Eskobar je podmornice koristio za transport kokaina iz Kolumbije u Portoriko, odakle se on dalje prenosio u SAD.

Ako se zaista utvrdi da je pronađena podmornica pripadala njemu, ona bi mogla da sadrži tragove koji bi konačno mogli da otkriju lokaciju na kojoj se nalazi Eskobarevo skriveno bogatstvo za koje se veruje da teži oko 50 milijardi funti.

Ekipa kanala „Diskaveri“ pratila je dva bivša CIA agenta koji su se upustili u lov na Eskobarovo skriveno blago. Kamere prikazuju kako rašćišćavaju korale i pesak sa olupine i odjednom pronalaze metalnu kutiju, ali nema indicija da se unutra nalazi novac. Međutim, njih dvojica zaključuju da bi opsežnom pretragom morskog dna i iskopavanjem olupine, možda mogu pronaći dodatni tragovi

Pablo Eskobar, čiji je život prikazan u popularnoj seriji „Narkos“, predvodio je kartel Medelin u Kolumbiji koji je osamdesetih godina prošlog veka snabdevao oko 80 odsto tržišta kokaina u Americi.

Na kokain je prešao sedamdesetih godina i vremenom je postao toliko jak da je posedovao 15 aviona i šest helikoptera pomoću kojih je švercovao kokain u Ameriku. Do sredine osamdesetih, njegova zarada na nedeljnom nivou iznosila je 420 miliona, tj, godišnje oko 22 milijarde dolara.

Kolumbijski Robin Hud

Veći deo ovog novca je čuvao u gotovini na tajnim lokacijama, a kuriozitet je da je 2.500 dolara davao na gumice, a sve u svrhu toga da su novčanice uredno složene u svežanj.

Prema Forbsovoj listi, 1989. godine on je bio zvanično proglašen za sedmog najbogatijeg čoveka na svetu, a takođe je postao poznat i kao „Robin Hud“ jer je deo svog novca izdvajao za izgradnju stanova za siromašne građane Kolumbije.

Eskobar je ubijen u decembru 1989. godine zajedno sa svojim telohraniteljem, Alvarom Agduelom dok su pokušavali da pobegnu od policije trčeći preko krovova. Ali kao što mu je i sam život bio obavijen velom kontraverzi takva mu je bila i smrt, pošto su se pojavile neke nepotvrđene glasine da je sam sebi okončao život.

Jedan deo njegovog bogatstva u vrednosti od osam miliona dolara pronađen je u kompleksu izgrađenom u džungli, dok kupac njegove nekadašnje kuće u Majamiju, vlasnik restorana, Kristijan de Boder, misli da se u sklopu imanja možda nalaze tajne prostorije u kojima se nalazi skriveno blago.

 

Izvor: Dailymail.com