Crvena kiša ipak neće padati u Srbiji, ali nas od sutra očekuje vremenski preokret

NA_VODI_crvena_kisa02Obojena kiša koja nosi pesak iz Sahare i stiže u Evropu, prema rečima meteorologa, ipak će zaobići Srbiju. Umesto toga, u našim krajevima se ponegde očekuju padavine krajem nedelje, kao i košava koja će protutnjati Vojvodinom, ali i drugim delovima zemlje.

Prema pisanjima stranih medija u Srbiju je trebalo da stigne „crvena kiša“ i „žuti sneg“, odnosno prašina iz Sahare nošena jakim ciklonom koja se ispoljava u vidu obojenih kapljica. Međutim, meteorolozi kažu da je, ipak, u našoj zemlji neće biti.

- Ako uopšte bude bilo kiše, ona nam stiže tek krajem nedelje, i to vrlo slabog intenziteta. Međutim, za obojenu kišu kod nas nisu stvoreni uslovi, tako da je neće ni biti – kaže Nedeljko Todorović iz RHMZ-a.

Istog je mišljenja i meteorolog Đorđe Đurić, koji je objasnio da je ova pojava uobičajena za ovaj period godine, ali da će obojene kiše biti tek ponegde u Evropi.

- Kako to strujanje nosi čestice peska iz Sahare, moguće je da će u Italiji ili Francuskoj doći do obojenih padavina. To je uobičajena pojava koja se dešava svake godine i po nekoliko puta, a imali smo je i prošlog januara. Do nje dolazi jer su cikloni u ovom periodu godine aktivni na Mediteranu i oni uslovljavaju jaka strujenja vetra, što sa sobom povlači pesak iz Sahare – objašnjava Đurić.

Iako je mnogi nazivaju „crvenom“, „krvavom“, „pljavom“, „obojenom“, ovakvu kišu nećemo razlikovati od „obične“ golim oko, barem ne dok pada.

- Možemo je primetiti tek kada se osuši, u vidu žućkastih fleka na odeći, roletnama, automobilima. Osim toga može se desiti da atmosfera izgleda žućkasto i zamućeno – kaže Đorđe.

On još dodaje da će Srbija biti u „sendviču“ između snažnog anticiklona, visokog pritiska iznad Rusije, i ciklona koji nosi ovakvu padavinu, zbog čega nas očekuje nešto jača košava.

 

Lepo vreme još danas, a od vikenda zahlađenje

Temperature neuobičajeno visoke za ovo doba godine očekuju nas još danas, a za vikend će doći do osetnog pada.

- Temperatura postepeno pada i već u sredu i četvrtak nas očekuje značajnije zahlađenje. Međutim, i tada će to biti nešto više iznad januarskog proseka, sve do vikenda, kada će temperatura biti pet stepeni u subotu, odnosno četiri u nedelju – kaže Đurić iz „Weather to umbrella“.

Osim toga, do kraja januara neće padati sneg, ali će jaka košava sa olujnim udarima u južnom Banatu, tutnjati Srbijom.

Prema podacima RHMZ-a, u Srbiji se do kraja januara ne očekuju preterano niske temperature, osim oko 20. dana u mesecu kada će ona iznositi oko -5 stepeni. Ujedno, ovo će biti i najhladniji dani januara.

Izvor: RHMZ & Weather to umbrella