BROD „SAVA“: Nova mladost starog ratnika (FOTO)

NA_VODI_brod_sava_bodrog13Radnici brodogradilišta u Apatinu, uz pomoć svoje veštine i svog znanja uveliko rade na očuvanju jednog dela bogate istorije Balkana, odnosno na rekonstrukciji broda „Sava“, koji je do 1920. godine plovio pod imenom „Bodrog“.

„Sava“ je brod, koji pripada klasi rečnih monitora (model oklopljene topovnjače), i prvi put je porinut 1904. godine pod zastavom Austrougarske. Pedesetih godina prošlog veka završio je svoju službu kao ratni rečni brod u tadašnjoj JNA, a započeo novu kao pristan teretnim baržama na Dunavu kod beogradske Ade Huje.

Proglašen je zaštićenim kulturnim dobrom 2006. godine, da bi ga potom sadašnje Ministarstvo odbrane Srbije otkupilo sa namerom da ovo istorijsko blago, koje svedoči o pobedi Srbije u Prvom svetskom ratu (brod je postao ratni plen Vojske Kraljevine Srbije), sačuvaju od zaborava i propadanja.

Trenutno se nalazi na rekonstrukciji u brodogradilištu Apatin, koja će prema sadašnjim planovima potrajati sve do oktobra 2018. godine, a koju takođe finansira Ministarstvo odbrane Srbije.

U prvoj fazi rekonstrukcije broda „Sava“ radi se samo na spoljnom delu i izgledu broda, a u kasnijoj fazi bi se prešlo na opremanje enterijera, i pretvaranje broda u ploveći muzej, koji bi svedočio o istorijatu Ratne rečne flotile.

Gde će biti smešten brod nakon rekonstrukcije eksterijera još nije utvrđeno, ali su za sada u opticaju dve lokacije. Prva je: poseban pristan na desnoj obali Save kod „Beton hale“; a druga je: takođe poseban pristan na levoj obali, i to na samom ušću, ali van vojnog kompleksa RR flotile Vojske Srbije.

 

MILORAD TIMČENKO / Portal NA VODI
Foto: MILORAD TIMČENKO