BEOGRADSKE MISTERIJE: Čiji su skeleti u Rimskom bunaru?

NA_VODI_rimski_bunar01Iako Rimski bunar nije ni „rimski“ ni „bunar“, ovaj rezervoar ima dno niže od dna reke Save. Iz tako dubokog otvora ronioci su pre 50 godina izvukli dva skeleta. Da je par doživeo užasnu smrt u vodi i tami, nema sumnje, ali pitanje identiteta dvoje stradalnika, kao i razloga ovakvog kraja, do danas stoji otvoreno.

Slučaj Lenke Knićanin, koja je 1882. godine pokušala atentat na kralja Milana i stoga osuđena na laganu smrt u ovom otvoru (bez vode i na slanoj ribi), ostavlja mogućnost da je par počinio neki užasni antidinastički zločin i kažnjen na isti način.

Inače, Rimski bunar je više puta svedočio nekim jezivim scenama, pa čak i jednom slučaju kanibalizma. U vremenu kada je prevlast nad Beogradom išla iz turskih u ugarske ruke i obrnuto, grupa mađarskih zaverenika bila je spremna da za blago Osmanlijama preda Kalemegdan. Njihova izdaja je otkrivena, oni su bačeni u bunar dok im se um nije toliko pomračio od gladi, da su noževima jedni druge posekli i proždrali.

Da li su ova dva skeleta dokaz da se ta užasna istorija ponovila?

Veća verovatnoća je da je reč o nemačkim roniocima, koji su za vreme okupacije proučavali Beogradsku tvrđavu i Kalemegdan. Nadležni arheolog ih je poslao u otvor, ali oni nikada nisu izronili. Tajne tvrđave se nisu otkrile nikome, pa ni Trećem rajhu.

Izvor: BLIC
Foto: Petar Dimitrijević