Srbija i RS najavile osnivanje zajedničkog parka biosfere na obalama Drine

na-vodi_drinaMinistarstva zaštite životne sredine i ekologije Srbije i Republike Srpske najavila su osnivanje zajedničkog parka biosfere na obalama Drine, koji bi bio pod zaštitom Uneska (UNESCO), kao i saradnju na čišćenju reka Lim i Drina.

„Taj park obuhvatio bi Nacionalni park Drina u Republici Srpskoj, a u Srbiji park prirode Mokra Gora, kao i Nacionalni park Tara“, kazala je ministarka za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, uoči sastanka sa ministrom zaštite životne sredine Srbije Goranom Trivanom u Beogradu.

Kako je objasnila, Srbija bi trebalo da kod Republičkog zavoda za zaštitu prirode pokrene inicijativu za taj projekat, dok bi Republika Srpska to uradila kod Komisije za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasledja BiH, da bi se kasnije uputio predlog za stavljanje na Uneskovu listu.

„Mislim da bi taj park bio dobro rešenje, osim za biljni i životinski svet, i za stanovništvo u obe zemlje“, rekla je Golić.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan dodao je da će se zaštita od Uneska tražiti, kako bi se „ti dragoceni predeli“ na bolji način sačuvali i pokazali i ostatku sveta.

„Za taj projekat biće odredjeni posebni ljudi u oba ministarstva“, rekao je Trivan.

Na današnjem sastanku trebalo bi da se usaglasi i tekst povelje o čišćenju obala i vodotokova Lima i Drine, jer otpad iz priobalja, istaknuto je, ne ugrožava samo živi svet, već može da ugrozi i rad hidroelektrana u Višegradu u Republici Srpskoj i u Bajinoj Bašti u Srbiji.

Za rešavanje probleme zbrinjavanja otpada na tokovima te dve reke biće potrebne desetine milona evra.

Trivan je naveo da se u tom projektu očekuje se saradnja i sa Crnom Gorom, jer su deponije otpada najveće na njenoj teritoriji

„Sa kolegama u Crnoj Gori ćemo stupiti u kontakt i očekujem da ćemo se dogovoriti, ali nije samo reč o toj zemlji, već i našem odnosu prema životnoj sredini i smeću“, rekao je Trivan.

Na sastanknu ministara ekologije Srbije i Republike Srpske razgovaraće se i o usaglašavanjima zakonodavstva dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine sa propisima Evropske unije.

Izvor: BETA