Oboren rekord za najduži ljudski podvodni lanac

NA_VODI_ronjenje_rekord02Čak 360 ronilaca prkosilo je olujnome nevremenu na Rye Pieru kod Melbournea u Australiji, u pokušaju postavljanja novog Guinnessovog rekorda za najduži podvodni lanac ronilaca.

Konačni lanac bio je duži od 270 metara, tako da je oborio postojeći rekord „Cesena Blue“ ronilačke škole na talijanskoj obali Atlantika iz maja ove godine. Ipak, Guinness World Records kaže kako je talijanski rekord još uvek aktualan sve dok se ne potvrdi australijski. Aktualni talijanski rekord iznosi 270 metara uz pomoć 308 ronilaca, sa vremenom zarona od 26 minuta.

Operater čartera luke English koji je došao na ideju australijskog izazova prvobitno se prijavio na Guinness World Records kada je rekord bio samo 179 ronilaca. Nakon što su Talijani podigli lestvicu, operator je zamolio udruženje „Dive Industry of Victoria Association“ za koordinaciju pokušaja verujući tako u veće šanse za uspeh. Udruženje se takođe nada promociji ronjenja na tom području, gde podvodne atrakcije uključuju i četiri ptonule britanske podmornice.

Portal NA VODI