Motor ovog automobila izbacuje vodu, a ne dim (VIDEO)

NA_VODI_brod_automobil01Automobil „Rasa“, koji pravi mala firma iz Britanije, kao pogonsko gorivo koristi vodonik i ne zagađuje okolinu.

Inženjer Hjugo Spouers iz Velsa napravio je automobil, koji kao pogonsko gorivo koristi vodonik, a umesto dima izbacuje vodu.

To je, kaže za CNN, ostvarenje njegovog sna zbog koga je pre 15 godina prestao da se bavi proizvodnjom automobila koji koriste naftu i benzin, i osnovao malu firmu „Riversimple“.

- Nije mi bio cilj da napravim benzinski motor koji manje zagađuje, jer je i manje zagađenje ipak veliki problem. Zato smo rešili da napravimo nešto novo – automobil koji koristi vodonik kao pogonsko gorivo.

Rezultat je vozilo nazvano „Rasa“, po latinskom terminu „tabula rasa“ ili „prazna tabla“ – kaže Spouers.

Njegov ručno pravljeni auto je izuzetno lagan – ima 580 kilograma, dva sedišta i gepek u koji mogu da stanu dva manja kofera.

Kompanija će 2018. u okrugu Monmautšir u Velsu isprobati 20 ovih vozila.

- Ovakvim akcijama stvaramo tržište ljudi koji koriste ekološka vozila. Ipak, bez razvoja pumpi sa vodonikom, ovakvih vozila neće biti mnogo po ulicama – kaže Spouers.

Vozilo ima četiri motora, po jedan u svakom točku, i može da dostigne brzinu od 96 kilometara na sat, a umesto dima, nusproizvod rada motora je voda.

 

Izvor: Riversimple.com