Zašto to radimo planeti, jedinoj koju imamo? (VIDEO)

NA_VODI_zagadjenje_okean02Fotografije koje su nedavno obišle planetu nikako se ne bi mogle svrstati u brošure o Karibima kao rajskoj destinaciji. One prikazuju mnogo mračniju stranu tirkizno plavog mora.

Plastični otpad polako, ali sigurno puni mora i okeane. Prema procenama Ujedinjenih nacija, svako od nas godišnje koristi oko 140 kilograma plastike. Od toga najmanje 6,4 tona završi u morima i okeanima.

To prikazuju i fotografije koje je objavila fotografkinja Karolin Pauver kako bi podigla svest o ovom velikom ekološkom problemu.

“Ovo mora da prestane! Razmišljajte o plastici koju korstitite svakodnevno”, napisala je Karolin.

Jedna od njenih fotografija prikazuje zgroženog kapetana koji pokušava da izbavi svoj brod iz vode koja je u potpunosti prekrivena smećem. Druga, snimljena ispod površine vode, prikazuje plastične flaše, kese i ostalo đubre koje blokira sunčeve zrake.

Ekolog Džon Aurston, iz društva “Plava planeta” koje se bori za zaštititu okeana, rekao je da ovo do sada najgori primer plastičnog zagađenja koje je video.

“U nekim područjima ima više plastike nego životinjskog planktona, odnosno osnovne hrane u okeanima, a ona neretko dospeva u lanac ishrane. Imamo dokaze da godišnje ugine oko 100.000 sisara u okeanima jer se upletu i uguše ostacima plastike”, napominje Džon.

“Svako od nas bi trebalo da se pozabavi ovim problemom, ali proizvođači i vlada moraju da preuzmu vodeću ulogu. To je globalni problem koji zahteva hitno rešenje.”

 

Izvor: AGENCIJE