Ronioci su, u vodama Indonzije, otkrili grozan prizor (VIDEO)

NA_VODI_dugong01Delon Lim je ronio sa grupom ronilaca oko ostrva Kokoia u Indoneziji, kada su naišli na groznu scenu na dnu okeana – dva retka morska sisara bila su zatvorena u kaveze, i vezana debelim konopcem.

Radilo se o životinjama poznatim pod imenom dugong, koje inače pripadaju zaštićenoj životnjskoj vrsti.

 

Dugong (lat. Dugong dugon) – veliki morski sisar, jedan od četiri živih vrsta iz roda sirena. To je jedini živi predstavnik nekad različitih vrsta iz porodice Dugongidae. Njegov najbliži savremeni srodnik je Stellerova morska krava (lat. Hydrodamalis gigas) istrebljena još u 18. veku.

 

To je ujedno jedini predstavnik roda sirena, koji boravi u vodama 37 zemalja širom Indo-Pacifika, iako većina dugonga žive u severnim vodama Australije između Zaliva morskih pasa i Zaliva Moreton.

 

Kao i sve moderne vrste sirena, dugong ima fusiformno telo bez leđne peraje ili zadnjih nogu. Dugong u velikoj meri zavisi od morskih trava, kojima se hrani te je stoga ograničen na obalna staništa, gde rastu morske trave, a najviše se javljaju u širokim, plitkim, zaštićenim područjima, kao što su: uvale i šume mangrova. Njegova njuška prilagođena je za ispašu trave.

 

Dugong se lovi već hiljadama godina zbog mesa i ulja. Mnoge populacije su blizu izumiranja. IUCN navodi, da je dugong ugrožena vrsta, kojoj preti izumiranje, a Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama ograničuje ili zabranjuje trgovinu proizvodima od dugonga.

 

Ipak, bez obzira što je zakonom zaštićena vrsta u mnogim zemljama, ugrožava ga čovek lovom i uništavanjem staništa.

 

Ima dugi životni vek od 70 godina ili više, i sporu stopu reprodukcije.

 

 

Držani su se u kavezima, i izgledali kao majka i mladunče. Bili su u izuzetno lošem stanju kad su ih ronioci videli. Majka je bila vezana konopcem za rep, dok je mladunče bilo slobodno.

Kako navodi Delon Lim, ove dugonge je zarobio lokalni ribar, koji ih je koristio kako bi zaradio novac od turista: „On (ribar) je tražio nešto novca, ako želimo da vidimo dugonga ili snimimo fotografiju i video snimak.“

Kada je video stanje dugonga, Lim je utvrdio da su verovatno bili zarobljeni najmanje nekoliko nedelja.

„Izgledali su loše. Konopci su stari ali debeli. Ožiljci i rane na repu majke su duboki. Bilo je tužno videti ih.“, dodaje Delon.

 

NA_VODI_dugong01Ronioci su molili su ribara da pusti dugonge, jer su zaštićena vrsta i način na koji su bili zarobljeni je potpuno nehuman. Ribar je pristao da ih pusti.

Međutim, nakon odlaska on i drugi ronioci još su se osećali nelagodno, i nisu bili sigurni da li će ribar održati svoje obećanje.

Lim je tada odlučio da objavi video snimak zarobljenih dugonga na društvenim mrežama, u nadi da će to privući pažnju. Na sreću tako je i bilo. Samo nekoliko sati nakon objavljivanja video snimka, organi vlasti za zaštitu životne sredine stupili su u kontakt sa njim, da bi saznali tačnu lokaciju gde su morski sisari zarobljeni.

Vlasti su pronašle mesto i životinje su bile slobodne već narednog dana.

 

Portal NA VODI