Ronioci su, na dnu Ohridskog jezera, pronašli brodove iz Prvog svetskog rata (VIDEO)

NA_VODI_ohridsko_jezero02Sedam brodova iz Prvog svetskog rata nalaze se potopljena u Ohridskom jezeru. Njihovi ostaci se još uvek kriju na dnu jezera u blizni Struge. Potopljene brodove u Ohridskom jezeru istražuje i dokumentuje Centar za gnjurenje Akvatek.

Daniel Atanasovski iz ovog ronilaškog kluba za makedonsku agenciju MIA izjavio da broj potopljenih brodova nije tačno utvrđen i da do sada nisu dovoljno dokumentovani.

„Poznato je dosta informacija vezanih za ove brodove, njihov proizvođač i da su bili korišćeni za transport velikog tereta“, kaže Atanasovski i dodaje da ima prostora za njihovo dalje istraživanje.

Brodovi se nalaze na 1.000 metara udaljenosti od obale pored grada Struge, na dubini između šest i sedam metara.

„Konačan broj brodova treba da se potvrdi, a smatra se da ih je sedam, odnosno dva glavna broda koji su iza sebe vukli pomoćne brodove koji su nosili teret. Na njima su otkrivene oznake „Bolzano, Tedesko & Co“, verovatno ime proizvođača brodova“, kaže Atanasovski.

Ne zna se ko ih je prvi otkrio, ali od tada nisu detaljnije ni istraženi.

Ekipa Akvateka će zajedno sa podvodnim arheologom Nikolom Paskalijem nastaviti da istražuje, dokumentuje, zaštiti i promoviše ovaj lokalitet sa potopljenim brodovima.

 

Izvor: MIA
Foto: DANIEL ATANASOVSKI / AKVATEK DIVING