Ribe-roboti proveravaju kvalitet mora u Veneciji (VIDEO)

NA_VODI_robot_riba01Međunarodni tim naučnika je pre četiri godine pokrenuo istraživački projekat praćenja kvaliteta mora, koje okružuje Veneciju, a pre nekoliko meseci su u pogon po kanalima i oko njih pušteni posebno osmišljeni roboti: A-ribe, A-dagnje i A-lokvanji.

Vrednost projekta, za koji su sredstva povučena iz EU fondova, iznosi gotovo pet miliona dolara.

A-lokvanj pluta na površini, A-riba „pliva“ u plitkim vodama kanala, a A-dagnja prikuplja podatke s morskog dna, objasnili su naučnici.

“Uloga robota je da analizira i pomogne u zaštiti krhkog ekosistema venecijanske lagune: A-dagnja prikuplja i podatke, A-riba ih prenosi, a A-lokvanj ih donosi naučnicima na površinu.

“Subcultron je zajednički projekat veštačke inteligencije, čiji je cilj da stvori najveće jato ribljih robota na svetu. Svrha mu je unaprediti znanja o morskom dnu, i omogućiti da se ljudske aktivnosti prebace na visokotehnološke uređaje”, rekao je Frančesko Barbariol iz venecijanskog Instituta za proučavanje mora.

 

NA_VODI_robot_riba02Svrha projekta je da omogući, da roboti na daljinu obavljaju ono što naučnici rade ručno.

“Zdravstveno stanje lagune prilično je dobro. Nema industrijskog otpada, a grad ima moderan kanalizacioni sistem. Situacija je puno bolja nego ranije, kada se sadržaj svih cevi izlivao direktno u more”, rekao je Fabricio Bernardi iz Instituta za proučavanje mora, dodavši da se posao robota neće ograničiti isključivo na praćenje kvaliteta mora.

Veštačka inteligencija će s vremenom postati pametnija, pa će roboti poslužiti i kao odbrana od štetočina, ali i beležiti sve promene u moru, poput novih ili neobičnih izvora zagađenja.

Roboti će venecijanskim kanalima plivati i plutati do 2019. godine, a slične bi se sprave jednog dana mogle koristiti i u okeanima u celom svijetu.

 

Portal NA VODI