Misterija geometrijski pravilnih ostrva (VIDEO)

NA_VODI_ostrva01Nova tehnologija omogućila je naučnicima da u potpunosti ispitaju grad Nan Madol, koji je do sada bio obavijen velom misterije zbog izuzetno nepristupačne lokacije.

U pitanju je grad koji se nalazi na obali Mikronezije, i obuhvata 97 kamenih blokova koji počivaju na koralnom grebenu usred lagune. Ostrvca su odvojena uzanim vodenim kanalima i mnogi Nan Madol upoređuju sa izgubljenom Atlantidom.

Ime „Nan Madol“ znači „prostor između“, i ovaj grad već decenijama zbunjuje arheologe i druge stručnjake koji pokušavaju da utvrde zašto ostrvca na kojima je izgrađen imaju „sumnjivo pravilan oblik“.

„Govorimo o skoro stotinu ostrva koja su sumnjivo sličnog oblika, i geometrijski pravilna. Pokušavamo da utvrdimo na koji način, i sa kojom svrhom, je ovaj grad izgrađen,“ rekao je Džordž Kurunis u emisiji „What on Earth“ kanala „Sajens“.

Grad se nalazi oko 4.000 kilometara od Los Anđelesa, i 2.500 kilometara od obale Australije.

Istoričari misle da je bio naseljen još u prvom ili drugom veku ove ere, a o rasi koja ga je nastanjivala ne zna se mnogo toga.

„Dovoljno je neverovatno pogledati satelitske slike plana grada, ali kada se približite nivou tla, sve postaje još čudnije. Grad čine zidovi koji su visoki osam, a debeli po šest metara,“ rekla je dr Karen Belinger.

„Nan Madol se povremeno naziva i gradom duhova, jer mnogi tvrde da je uklet,“ dodao je istraživač Džordž Kurunis.

 

Izvor: AGENCIJE