Kuglične ventile treba redovno podmazivati

NA_VODI_ventil01Usisi vode na trupu broda (za hlađenje motora, osovinskog voda, ispiranje WC-a, itd.), po pravilu su opremljeni kingston ventilima koji uglavnom pouzdano rade. No malo vlasnika plovila zna da te ventile makar jednom godišnje treba podmazati, kako se ne bi dogodilo da se zaglave i otkažu poslušnost baš kad je to najpotrebnije.

Reč je mahom o takozvanim kugličnim ventilima, pa je prilikom izvlačenja broda na kopno najzgodnije obaviti njihovo podmazivanje kvalitetnom vodootpornom mašću, jer zatvorenu kuglu treba podmazati s obe strane ventila. Sa spoljne strane to se može obaviti malom četkicom umočenom u mast, dok za podmazivanje kugle s unutrašnje strane ventila prvo treba odvojiti na njega priključeno crevo.

Kad se to obavi, ventil treba više puta otvoriti i zatvoriti kako bi se mast dobro razmazala. Naravno, tokom godine korisno je barem svakih par meseci ventil otvoriti i zatvoriti da bi nesmetano radio. U slučaju da ipak imate ugrađene konusne ventile, tada je procedura malo složenija, jer ih treba rastaviti i temeljno očistiti kako bi pravilno funkcionisali.

Portal NA VODI