Kapetan broda je bio primoran da provede godinu dana, sam, na prekookeanskom tankeru

Indijac kapetan Nirmal Singh Rawat (27), kapetan broda, bio je prepušten sam sebi godinu dana na tankeru „Hamed 2“, kojeg je vlasnik napustio u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nirmal je ispričao u intervjuu za GulfNews kako je ostao bez osnovnih potrepština, čak i pitke vode, na brodu usidrenom pet nautičkih milja od obale na granici Sharje i Ajmana. Brod nije imao ni električnu energiju, jer su mu se motori i generatori pokvarili.

„Jeo bih jednom u tri dana, a jednom sam morao izdržati bez vode 50 sati usred leta“, rekao je Nirmal.

Na brod se ukrcao u novembru 2016., kada mu je obećana plata od 2.000 dolara. Međutim, ubrzo je otkrio da preostalih osam članova posade nije primilo platu više od 17 meseci, i da ni on neće biti plaćen.

Rawat je izjavio, kako su ostali članovi posade pristali da se iskrcaju bez svojih plata. Ipak, on kao kapetan nije mogao da napustiti brod, bez obzira što mu nije isplaćena plata.

Indijski kapetan je napokon vraćen u svoju državu uz pomoć indijskog socijalnog radnika Girish Panta, koji je apelovao na indijski konzulat i Federal Transport Authority (FTA) Ujedinjenih Arapskih Emirata. Rawatova muka se napokon završila u četvrtak, kada je odleteo kući u Dehradun, u državi Uttarakhan.

Arapski Emirati rade na suzbijanju prakse napuštanja posade u svojim vodama, u kojima je samo u zadnjih šest meseci napušteno više od 200 indijskih pomoraca.

U tu svrhu, šefovi FTA najavili su da će predložiti vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata da ratifikuju Konvenciju o pomorskom radu (MLC) iz 2006. godine.

Ovaj potez usledio je nakon zabrane iz oktobra, nametnute brodovima indijske kompanije Varun koja ima LPG brodove, a koja je konstantni prekršitelj kada je reč o slučajevima napuštanja pomoraca u UAE lukama i vodama.

Tokom proteklih pet godina zabeleženo je, između 12 do 19 incidenata napuštanja posade godišnje, dok je ukupni broj napuštenih pomoraca 1.013, navode iz Međunarodne organizacije rada (ILO) za World Maritime News.

Nadalje, brojke iz ove godine, od 31. jula, pokazuju da je prijavljeno 28 slučajeva napuštanja, koji uključuju 339 pomoraca.

Portal NA VODI