Jak zemljotres pogodio Irak i Iran, osetilo se i na Balkanu (VIDEO)

NA_VODI_zemljotres01 Najmanje 214 osoba je poginulo, a oko 2.800 je povređeno u snažnom zemljotresu, koji je pogodio oblast na iransko-iračkoj granici, u iranskoj provinciji Kermanšah.

Iranski zvaničnici navode da bi broj poginulih mogao da bude još veći jer spasilačke ekipe još nisu stigle u udaljena područja.

Sve raspoložive ekipe za spasavanje su na terenu i pokušavaju da spasu što više ljudi. Rojters navodi da je zemljotres bio jačine između 7 stepeni i 7,9 po Rihteru i da je ostavio razorne posledice na tu oblast jer su kuće naprvljene od trošnog materijala.

Iranska televizija navodi da se potres osetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

Mediji različito izveštavaju o tome koje je jačine bio zemljotres – Rojters navodi 7,2. Tass, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar, 7,4 a neki idu i do 7,5 stepeni Rihterove skale.

S druge strane, zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 stepeni i da je pogođen veći deo zemlje, uključujući i Bagdad.

 

Za sat i po vremena Rijeku su noćas potresla tri uzastopna slabija potresa, koji nisu uzrokovali materijalnu štetu. Hrvatske seizmološke službe zabeležle su u 21 sat i 57 minuta zabeležili su slab zemljotres s epicentrom kod Rijeke (Kostrena).

 

Magnituda potresa iznosila je 2.2 prema Rihteru.

 

Samo petnaest minuta kasnije došlo je do novog podrhtavanja tla.

 

Zemljotres se osetio na širem području grada i bio je nešto jači od prethodnog. Treći se potres dogodio u 23.28 sati.

 

 

Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice. AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na severozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje.

Tass navodi da je epicentar zemljotresa bio na 10 kilometara dubine, kao i da se potres osetio i u Kuvajtu.

Zemljotres se osetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim delovima Izraela.

 

Izvor: AGENCIJE
Foto: GULF NEWS