Istražitelji na neobičnom mestu pronašli kokain u vrednosti od 186 miliona dolara

NA_VODI_katamaran_droga01Velika količina kokaina, procenjene vrednosti 186 miliona dolara, zaplenjena je nedaleko od istočne obale Australije, saopštila je policija.

Istražitelji su u trupu jednog katamarana, otkrili 700 kilograma kokaina i uhapsili tri čoveka osumnjičena za veze sa Tajlandom i Tahitijem, francuskim ostrvom u Polineziji. Australijska policija je tokom ove akcije sarađivala sa vlastima Polinezije.

Jedan od uhapšenih je nekad bio model i popularni saksofonista u džez bendu. Njegovi ortaci su takođe bili bitni igrači u Nevcastleovoj, ponekad, gruboj muzičkoj sceni.

Ali iza muzičke scene, prema tvrdnji policije, Craig Lembke, Kent Jackson and Dennis Bath bili su ozbiljni dileri droge, pošto su u pitanju 700 kilograma kokaina, koji je trebao da uđe u Australiju preko Južnog Pacifika.

Jahta je bila na Tahitiju pre ulaska u australijske vode.

„Nije iznenađujuće da organizovani kriminal pokušava na sofisticirane načine da uveze drogu, uključujući i prevoz preko okeana u malim brodovima“, rekao je jedan policijski zvaničnik.

U avgustu su francuske vlasti zaplenile 1,4 tone kokaina namenjenog australijskom tržištu kod ostrva Tonga u južnom Pacifiku.

Izvor: AGENCIJE