Goranu ribolov doneo trofeje, ali i priliku za zaradu

NA_VODI_ribolovac02Majstor za ribolov iz Arilja uspeo je, da hobi kojim se bavi od detinjstva, uspešno spoji sa poslom od kojeg živi. Ribolov mu je uz zadovoljstvo, doneo trofeje i mesto u vrhu međunarodne liste najboljih.

Za Gorana Radovića iz Arilja ribolov je hobi od detinjstva. Najčešće peca na Drini i Zlatarskom jezeru, prirodnim biserima koji imaju potencijal za ribolovni turizam, ali već dve decenije nema jasne strategije u tom pravcu.

„Ja smatram da su ovo jezero i sve naše druge reke poprilično devastirane, tako da što se tiče samog nekog ribolovnog turizma slabe su nam šanse, bar kako trenutno stoje stvari“, kaže Goran Radović, profesionalni ribolovac.

Deset puta Goran je bio državni prvak, ali je dobro poznat i na međunarodnoj sceni. U tome je video šansu da se od hobija zaradi izvozom u zemlje, gde je ribolov daleko razvijeniji. Nije upecao zlatnu ribicu, ali sve što je stekao kaže da duguje hobiju, koji je prerastao i u biznis.

„Mene ribolovački zovu Gica, tako da sam ja iskoristio taj svoj uspeh za svoju ličnu neku veliku promociju i počeo sam da se bavim i poslom. Počeo sam da proizvodim prihranu za sportski ribolov i druge neke rekvizite za sportske ribolovce i taj uspeh mi je sigurno dosta pomogao“, navodi Radovića.

Danas je jedini domaći izvoznik prihrane za ribu. Pored trofeja, posebno mesto zauzima fotografija kuće od blata u kojoj je odrastao. Odatle je krenuo kaže u svet i štapom dostigao svetsku slavu, koja se u Srbiji ipak ne vrednuje poput tenisa ili nekog drugog individualnog sporta.

„Na primer, da sam ja neki Englez ili Francuz, Amerikanac i da sam tako osvojio tu titulu sigurno bih i novčano dobio neku veliku nagradu. Međutim, kod nas je taj sport malo priznat“, ističe Radovića.

Na međunarodnoj sceni takmiči se već dve decenije, a 2014. godine uspeo je da se izbori da bude prvi na međunarodnoj listi najboljih ribolovaca.

U 2017. godinu Goran je ušao kao treći ribolovac u svetu, a u 2018. planira da se ponovo popne na tron.

Izvor: RTS