Drama kod korejskog poluostrva, američki nosači aviona spremni za napad (VIDEO)

NA_VODI_amerika_brodovi01Severna Koreja je saopštila da razmeštanje tri američka nosača aviona s pratećom flotom, „koji su u poziciji za napad“, oko Korejskog poluostrva – povećava pretnju izbijanja nuklearnog rata, ali da je nemoguće predvideti kada će takav rat izbiti.

Ambasador Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Ja Song-nam naveo je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje stvaraju „najgoru situaciju u istoriji oko Korejskog poluostrva“.

On je napisao da su SAD reaktivirale 24-časovne nalete bombardera B-52, sposobnih da ponesu nuklearno oružje, „koje su postojale u vreme Hladnog rata“.

„Obimne nuklearne probe i ucene koje SAD sa saveznicima izvode bez prekida cele godine da bi ugušile našu republiku, vode zaključku da je opcija koju smo izabrali bila ispravna i da treba da nastavimo tim putem do kraja“, naveo je Ja.

On nije pojasnio šta bi taj „kraj“ mogao da podrazumeva. Severna Koreja lansirala je u julu interkontinentalne balističke rakete, koje mogu da dosegnu kopno SAD, a nedavno je izvela do sada najveću podzemnu nuklearnu eksploziju.

Četvorodnevnu zajedničku pomorsku vežbu Vašingtona i Seula koja je u subotu počela u blizini istočne obale Južne Koreje, zvaničnici američke vojske su opisali kao jasno upozorenje Severnoj Koreji. Uz tri američka nosača aviona s pratećim ratnim brodovima, u vežbi učestvuje i sedam brodova južnokorejske mornarice.

Prema navodima Sedme flote američke mornarice, tri američka nosača aviona s pretećom opremom prvi put zajedno učestvuju u vežbi na zapadnom Pacifiku posle vežbe blizu Guama 2007. godine.

Zajednička vojna vežba odvija se u vreme azijske turneje predsednika SAD Donalda Trampa, tokom koje je posetio i Južnu Koreju, a u razgovorima koje je imao glavna tema je bila nuklearna pretnja Severne Koreje.

 

Izvor: BETA