Brod koji nije vojni, ali su njegove sposobnosti opasne (VIDEO)

NA_VODI_brod_bager02Kina je predstavila novi moćni brod-bager, za koji se veruje kako je najveći i najmoćniji brod takve vrste na području Azije. Mnogi su već izrazili zabrinutost zbog ove novine, koja bi mogla uticati na jačanje tenzija nad spornom teritorijom Južnog kineskog mora.

Na satelitskim snimcima uočen je veliki kanal na ostrvu Lad Rif, koji je prokopan, i na koje pravo polaže Vijetnam, i koje se nalazi u grupi Spratli u Južnom kineskom moru.

Ovaj brod je pompezno nazvan „čarobnim stvaraocem novih ostrva“, a veruje se da je najveći takav jaružar na području Azije koji je već uzburkao dovoljno napetu situaciju na tom području.

Jaružar je proizvod „Marine Design and Research Institute of China“ iz Šangaja, a Kina je već započela sa njegovim testiranjem i to za vreme posete američkog predsednika Donalda Trampa Aziji.

Peking je poslednjih nekoliko godina uložio milijarde dolara na izgradnju veštačkih ostrva u regionu, tj. području koje vrvi od napetosti zbog spornih teritorija Južnog kineskog mora, izazivajući time bes SAD-a i ostalih zemalja u regiji koje polažu pravo na to područje među kojima su Vijetnam, Malezija, Brunej, Filipini i Tajvan.

„Sama prisutnost Kine na toj teritoriji je pomalo zabrinjavajuća. Gde idu i do kuda će doći, ne znamo“, izjavio je u ponedeljak filipinski sekretar Delfin Lorencana.

zmeđu 2013. i 2016. godine Kina je napravila sedam veštačkih ostrva, prisvojila 2000 hektara zemljišta, izgradila aerodrome, raketne baze i radarske sisteme u regionu.

Kineski novi brod „Tian Kun Hao“ nazvan je po mitskoj velikoj ribi koja može da se pretvori u mitsku pticu, a njegova je paluba navodno veličine devet košarkaških igrališta. Brod ima sposobnost da iskopa više od 6000 kubnih metara na sat, na dubini većoj od 30 metara ispod okeana.

Prisutnost broda zapravo ne bi trebala bitno da utiče na odnose zemalja u regionu s obzirom na činjenicu da je njihova uloga, osim što stvaraju veštačka ostrva, i sprečavanje obalske erozije i stvaranje sigurnih prolaza za ostala plovila i brodove.

Ali s obzirom na to da je Kina, koja dugi niz godina tvrdi kako ima pravo nad Kineskim morem, poslednjih nekoliko meseci svojim potezima i akcijama produbljivala napetosti u regiji, sada su svi zabrinuti zbog novog broda za koji smatraju da se ipak neće baviti tek „bezazlenim poslovima“.

 

Izvor: AGENCIJE