Zbog klimatskih promena, sledeća leta u južnoj Evropi će biti još toplija

NA_VODI_leto_moreKlimatolozi upozoravaju da bi Evropljani trebalo da se pripreme za povratak „Lucifera“, jer bi toplotni talas koji je ovog leta pogodio delove kontinenta mogao postati uobičajena pojava zbog klimatskih promena.

Temperature više od uobičajenih su u području Mediterana rezultirale većim brojem pacijenata u bolnicama, brojnim šumskim požarima i ekonomskim gubicima izmedju juna i avgusta.

Vrhunac je bio tokom tri dana početkom avgusta, kada su u Italiji i na Balkanu temperature prelazile 30 stepeni čak i noću.

„Našli smo jasne dokaze ljudskog uticaja na rekordnu toplotu ovog leta, i za ukupne temperature i za toplotni talas ‘Lucifer’“, rekao je Gert Jan van Oldenborg, viši istraživač na Holandskom kraljevskom meteorološkom institutu.

On je deo tima čiji izveštaj zaključuje da su emisije gasova staklene bašte izazvane ljudskom aktivnošću povećale šanse toplotnih talasa izmedju četiri i deset puta u odnosu na početak 20. veka.

Gasovi poput ugljen-dioksida koji se oslobadja sagorevanjem fosilnih goriva, zadržavaju toplotu u atmosferi i zagrevaju planetu.

Izvor: AGENCIJE